Оценка и подбор исходного материала для создания новых гибридов баклажана
- Авторы: Кондакова О.А1, Пышная О.Н1, Байков А.А1
-
Учреждения:
- ФГБНУ ФНЦО
- Выпуск: № 3 (2025)
- Страницы: 56-60
- Раздел: Селекция и семеноводство
- URL: https://ogarev-online.ru/0022-9148/article/view/357463
- DOI: https://doi.org/10.25630/PAV.2025.59.14.006
- ID: 357463
Цитировать
Полный текст
Аннотация
Ключевые слова
Список литературы
Friedman M. Chemistry and anticarcinogenic mechanisms of glycoalkaloids produced by eggplants, potatoes, and tomatoes. J. Agric. Food Chem. 2015. Vol. 63. Pp. 3323–3337. Effect of Eggplant Skin in the Process of Apoptosis in Cancer Cells. H. Seraj; F. Afshari; Z.S. Hashemi; M. Timajchi; E. Olamafar; L. Ghotbi. STEM Fellowsh. J. 2017. No3. Pp. 7–14. Naeem M.Y., Ugur S. Nutritional Content and Health Benefits of Eggplant. Turk. J. Agric. Food Sci. Technol. 2019. No7. Pp. 31–36. Eggplant peels as a valuable source of anthocyanins: extraction, thermal stability and biological activities. N.N. Condurache, C. Croitoru, E. Enachi, G.E. Bahrim, N. Stanciuc, G. Rapeanu. Plants (Basel). 2021 Mar 18; 10(3):577. doi: 10.3390/plants10030577. SmMYB113 is a key transcription factor responsible for compositional variation of anthocyanin and color diversity among eggplant peels. G. Yang, L. Li, M. Wei, J. Li, F. Yang. Front. Plant Sci. 2022. No13. Pp. 843–996. doi: 10.3389/fpls.2022.843996. Health benefits and bioactive compounds of eggplant. N. Gürbüz, S. Uluişikb, A. Frarya, A. Fraryc, S. Doğanlara. Food Chem. 2018; 268:602. doi: 10.1016/j.foodchem.2018.06.093. Модуляция низкомолекулярных антиоксидантов в листьях амаранта трехцветного, подвергшихся холодному стрессу на стадии созревания. Е.М. Гинс, С.В. Горюнова, С.М. Мотылева, С.Д. Хасанова, Ю.К. Гинс, Ю.Ф. Пивоваров, И.М. Куликов, А.А. Байков, М.С. Гинс. САБРАО Дж. Генетта. 2024. 56(4): 1424-1436. http://doi.org/10.54910/sabrao2024.56.4.9. Оценка вида амаранта по морфологическим и биохимическим показателям. Е.М. Гинс, А.А. Байков, С.Д. Хасанова, С.В. Горюнова, В.К. Гинс, М.С. Гинс, С.М. Мотылева. САБРАО Дж. Генетта. 2024. 56(4). Pp. 1387–1399. Anthocyanin profile, antioxidant activity and total phenolic content of a strawberry (Fragaria × ananassa Duch) genetic resource collection. T. Dzhanfezova, G. Barba-Espín, R. Müller, B. Joernsgaard, J.N. Hegelund, B. Madsen, T.B. Toldam-Andersen. Food Bioscience. 2020. Article. 100620, 10.1016/j.fbio.2020.100620. Comparison of eggplant landraces and commercial varieties for fruit content of phenolics, minerals, dry matter and protein. M.D. Raigón, J. Prohens, J.E. Muñoz-Falcón, F. Nuez. Journal of Food Composition and Analysis. 2008. 21(5). Pp. 370–376. http://dx.doi.org/10.1016/j.jfca.2008.03.006. Azuma K. et al. Structures and antioxidant activity of anthocyanins in many accessions of eggplant and its related species. J. Agric. Food Chem. 2008. 56. 10154–10159. doi.org/10.1021/jf801322m Biochemical variability of eggplant peel among Indian cultivars. V.K. Yadav; R. Singh; R.K. Jha; P. Kaushik. Indian J. Biochem. Biophys. (IJBB). 2020. 57. Pp. 634–637.
Дополнительные файлы


