Iodine deficiency in Russia: Current state of the problem, global practice and new approaches to therapy

Cover Page

Cite item

Full Text

Abstract

Iodine performs a number of important functions in the body, participating in the synthesis of thyroid hormones, which creates the need for constant replenishment of the element in adequate amounts. Continuous monitoring of micronutrient deficiency in the Russian Federation reveals low average daily iodine intake and an increase in the number of cases of thyroid diseases in the period from 2010 to 2020. This actualizes the need to develop new therapeutic and preventive approaches to replenish iodine deficiency. The aim of the review is to analyze the problem of iodine deficiency in Russia and existing practices of its leveling in order to develop a new approach to the prevention and treatment of iodine deficiency conditions. The sample includes publications in Russian and English in the period from 2002 to 2023, using the resources of scientific metric databases Elibrary, Google Scholar, CyberLeninka, PubMed and ScienceDirect. The research work showed that the common practice of eliminating iodine deficiency is to increase the level of consumption of the trace element in the diet, the consequence of which is the availability of a wide range of iodized food supplements and products on the market. However, the analysis of the current functional nutrition sector has revealed a number of drawbacks associated with low bioavailability of the element and its resistance to technological factors in the production of food products. The article presents the key factors influencing the effectiveness of nutritional supplements being developed for nutritional correction of iodine deficiency. They are based on the evaluation of existing means of prevention. The study proposes the development of the technology of whey hydrolysates enriched with iodine and zinc. Application in food production of a food additive based on protein components of milk whey opens new opportunities for processing of secondary dairy raw materials and for full utilization of all milk components. The rich amino acid composition of the additive helps to increase the concentration of essential trace elements in products, as amino acid residues are able to bind iodine and chelate zinc.

About the authors

I. A. Barkovskaya

All-Russian Dairy Research Institute

Email: a_kruchinin@vnimi.org
35/7, Lyusinovskaya str., 115093, Moscow

A. G. Kruchinin

All-Russian Dairy Research Institute

Email: a_kruchinin@vnimi.org
35/7, Lyusinovskaya str., 115093, Moscow

I. V. Rozhkova

All-Russian Dairy Research Institute

Email: a_kruchinin@vnimi.org
35/7, Lyusinovskaya str., 115093, Moscow

References

  1. Яшин, А. Н., Петров, А. Н. (2023). Актуальность разработки обогащенных микроэлементами продуктов питания для диетотерапии при сердечно-сосудистых заболеваниях. Пищевые системы, 6(3), 272-278. https://doi.org/10.21323/2618-9771-2023-6-3-272-278
  2. Коденцова, В. М., Вржесинская, О. А., Рисник, Д. В., Никитюк, Д. Б., Тутельян, В. А. (2017). Обеспеченность населения России микронутриентами и возможности ее коррекции. Состояние проблемы. Вопросы питания, 86(4), 113-124. https://doi.org/10.24411/0042-8833-2017-00067
  3. Абдулхабирова, Ф. М., Безлепкина, О. Б., Бровин, Д. Н., Вадина, Т. А., Мельниченко, Г. А., Нагаева, Е. В. и др. (2021). Клинические рекомендации «Заболевания и состояния, связанные с дефицитом йода». Проблемы эндокринологии, 67(3), 10-25. https://doi.org/10.14341/probl12750
  4. Трошина, Е. А. (2022). Устранение дефицита йода-забота о здоровье нации. Экскурс в историю, научные аспекты и современное состояние правового регулирования проблемы в России. Проблемы эндокринологии, 68(4), 4-12. https://doi.org/10.14341/probl13154
  5. Маюрникова, Л. А., Кокшаров, А. А., Крапива, Т. В., Новоселов, С. В. (2020). Обогащение пищевых продуктов как фактор профилактики микронутриентной недостаточности. Техника и технология пищевых производств, 50(1), 124-139. http://doi.org/10.21603/2074-9414-2020-1-124-139
  6. Трошина, Е. А., Мазурина, Н. В., Сенюшкина, Е. С., Маколина, Н. П., Галиева, М. О., Никанкина, Л. В. и др. (2021). Мониторинг эффективности программы профилактики заболеваний, связанных с дефицитом йода в Республике Тыва. Проблемы эндокринологии, 67(1), 60-68. https://doi.org/10.14341/probl12715
  7. Blikra, M. J., Altintzoglou, T., L0vdal, T., Rognsa, G., Skipnes, D., Skara, T. et al. (2021). Seaweed products for the future: Using current tools to develop a sustainable food industry. Trends in Food Science and Technology, 118 (Part B), 765-776. https://doi.org/10.1016/j.tifs.2021.11.002
  8. Поповичева, Н. Н. (2021). Функциональный обогащенный кисломолочный напиток с йодированным пищевым композитом. Пищевые системы, 4(3S), 228-231. https://doi.org/10.21323/2618-9771-2021-4-3S-228-231
  9. Dydykin, A. S., Zubarev, Y. N., Logunova, E. I., Kuzlyakina, Y. A. (2023). Modern forms of iodine-containing food components. Theory and Practice of Meat Processing, 8(3), 172-182. https://doi.org/10.21323/2414-438X-2023-8-3-172-182
  10. Szymandera-Buszka, K., Waszkowiak, K., Kaczmarek, A., Zaremba, A. (2021). Wheat dietary fibre and soy protein as new carriers of iodine compounds for food fortification — the effect of storage conditions on the stability of potassium iodide and potassium iodate. LWT, 137, Article 110424. https://doi.org/10.1016/j.lwt.2020.110424
  11. Мамцев, А. Н., Козлов, В. Н., Динякова, М. В. (2016). Технология производства кисломолочного напитка, обогащенного йодом. Переработка молока, 11(205), 42-45.
  12. Groufh-Jacobsen, S., Hess, S. Y., Aakre, I., Gjengedal, E. L. F., Pettersen, K.B., Henjum, S. (2020). Vegans, vegetarians and pescatarians are at risk of iodine deficiency in Norway. Nutrients, 12(11), Article 3555. https://doi.org/10.3390/nu12113555
  13. Tattari, S., Gavaravarapu, S. M., Pullakhandam, R., Bhatia, N., Kaur, S., Sarwal, R. et al. (2022). Nutritional requirements for the elderly in India: A status paper. Indian Journal of Medical Research, 156(3), 411-420. https://doi.org/10.4103/ijmr.ijmr_2784_21
  14. Попова, А. Ю., Тутельян, В. А., Никитюк, Д. Б. (2021). О новых (2021) Нормах физиологических потребностей в энергии и пищевых веществах для различных групп населения Российской Федерации. Вопросы питания, 90(4), 6-19. https://doi.org/10.33029/0042-8833-2021-90-4-6-19
  15. Torres-Sánchez, L., Gamboa, R., Bassol-Mayagoitia, S., Huesca-Gómez, C., Nava, M. P., Vázquez-Potisek, J. I. et al. (2019). Para-occupational exposure to pesticides, PON1 polymorphisms and hypothyroxinemia during the first half of pregnancy in women living in a Mexican floricultural area. Environmental Health, 18(1), Article 33. https://doi.org/10.1186/s12940-019-0470-x
  16. Bertinato, J. (2021). Iodine nutrition: Disorders, monitoring and policies. Chapter in the book: Advances in Food and Nutrition Research. Academic Press, 2021. https://doi.org/10.1016/bs.afnr.2021.01.004
  17. Krela-Kaźmierczak, I., Czarnywojtek, A., Skoracka, K., Rychter, A. M., Ratajczak, A. E., Szymczak-Tomczak, A. et al. (2021). Is there an ideal diet to protect against iodine deficiency? Nutrients, 13(2), Article 513. https://doi.org/10.3390/nu13020513
  18. Censi, S., Watutantrige-Fernando, S., Groccia, G., Manso, J., Plebani, M., Faggian, D. et al. (2019). The effects of iodine supplementation in pregnancy on iodine status, thyroglobulin levels and thyroid function parameters: Results from a randomized controlled clinical trial in a mild-to-moderate iodine deficiency area. Nutrients, 11(11), Article 2639. https://doi.org/10.3390/nu11112639
  19. Мохорт, Т. В. (2021). Йодный дефицит и беременность: проблема и решения. Репродуктивное здоровье. Восточная Европа, 11(4), 410-421. http://doi.org/10.34883/PI.2021.11.4.003
  20. Hatch-McChesney, A., Lieberman, H. R. (2022). Iodine and iodine deficiency: A comprehensive review of a re-emerging issue. Nutrients, 14(17), Article 3474. https://doi.org/10.3390/nu14173474
  21. Дедов И. И., Трошина Е. А., Платонова Н. М., Маколина Н. П., Беловалова И. М., Сенюшкина Е. С. и др. (2022). Профилактика йододефицитных заболеваний: в фокусе региональные целевые программы. Проблемы эндокринологии, 68(3), 16-20. https://doi.org/10.14341/probl13119
  22. Дракина, С. А., Перевощикова, Н. К., Бурмистрова, Е. Ю., Зинчук, С. Ф. (2022). Состояние здоровья организованных детей раннего возраста в зависимости от уровня обеспечения йодом. возможности коррекции. Вопросы практической педиатрии, 17(1), 128-134. https://doi.org/10.20953/1817-7646-2022-1-128-134
  23. Cesar, А. J., Santos, S. I., Black, E. R., Chrestani, D. M. A., Duarte, A. F., Nilson, F. E. A. (2020). Iodine status of Brazilian school-age children: A national cross-sectional survey. Nutrients, 12(4), Article 1077. https://doi.org/10.3390/nu12041077
  24. Цукарева, Е. А., Авчинникова, Д. А. (2021). Сравнительная характеристика фактического питания младших школьников с различными показателями пищевого статуса. Гигиена и санитария, 100(5), 512-518. https://doi.org/10.47470/0016-9900-2021-100-5-512-518
  25. Manousou, S., Andersson, M., Eggertsen, R., Hunziker, S., Hulthen, L., Nystrom, H. F. (2020). Iodine deficiency in pregnant women in Sweden: a national cross-sectional study. European Journal of Nutrition, 59, 2535-2545. https://doi.org/10.1007/s00394-019-02102-5
  26. Lisco, G., De Tullio, A., Triggiani, D., Zupo, R., Giagulli, V. A., De Pergola, G. et al. (2023). Iodine Deficiency and Iodine Prophylaxis: An Overview and Update. Nutrients, 15(4), Article 1004. https://doi.org/10.3390/nu15041004
  27. Zimmermann, M. B. (2019). Iodine deficiency. Chapter in the book: The thyroid and its diseases: A comprehensive guide for the clinician. Springer, Cham, 2019. https://doi.org/10.1007/978-3-319-72102-6_8
  28. Karbownik-Lewińska, M., Stępniak, J., Iwan, P., Lewiński, A. (2022). Iodine as a potential endocrine disruptor — a role of oxidative stress. Endocrine, 78(2), 219-240. https://doi.org/10.1007/s12020-022-03107-7
  29. Saha, A., Mukherjee, S., Bhattacharjee, A., Sarkar, D., Chakraborty, A., Banerjee, A. et al. (2019). Excess iodine-induced lymphocytic impairment in adult rats. Toxicology Mechanisms and Methods, 29(2), 110-118. https://doi.org/10.1080/15376516.2018.1528647
  30. Bolshakova, L. S., Lukin, D. E. (2020). Absorption of iodotyrosine from iodized milk protein in animals. Foods and Raw Materials, 8(1), 60-66. http://doi.org/10.21603/2308-4057-2020-1-60-66
  31. Большакова, Л. С., Лисицын, А. Б., Чернуха, И. М., Зубцов, Ю. Н., Лукин, Д. Е., Люблинский, С. Л. (2018). Исследование метаболизма йодтирозинов, входящих в состав молочного йодированного белка, у крыс. Вопросы питания, 87(3), 12-17. https://doi.org/10.24411/0042-8833-2018-10026
  32. Zimmermann, M. B. (2020). Iodine and the iodine deficiency disorders. Chapter in the book: Present Knowledge in Nutrition: Basic Nutrition and Metabolism. Academic Press, 2020.
  33. Barbaro, D., Orru, B., Unfer, V. (2019). Iodine and myo-inositol: A novel promising combination for iodine deficiency. Frontiers in Endocrinology, 10, Article 457. https://doi.org/10.3389/fendo.2019.00457
  34. Winder, M., Kosztyia, Z., Boral, A., Koceiak, P., Chudek, J. (2022). The impact of iodine concentration disorders on health and cancer. Nutrients, 14(11), Article 2209. https://doi.org/10.3390/nu14112209
  35. Rayman, M. P. (2019). Multiple nutritional factors and thyroid disease, with particular reference to autoimmune thyroid disease. Proceedings of the Nutrition Society, 78(1), 34-44. https://doi.org/10.1017/S0029665118001192
  36. Bonofiglio, D., Catalano, S. (2020). Effects of iodine intake and nutraceuticals in thyroidology: Update and prospects. Nutrients, 12(5), Article 1491. https://doi.org/10.3390/nu12051491
  37. Gharibzahedi, S. М. T., Jafari, S. M. (2017). The importance of minerals in human nutrition: Bioavailability, food fortification, processing effects and nanoencapsulation. Trends in Food Science and Technology, 62, 119-132. https://doi.org/10.1016/j.tifs.2017.02.017
  38. Arias-Borrego, A., Velasco, I., Gómez-Ariza, J. L., García-Barrera, T. (2022). Iodine deficiency disturbs the metabolic profile and elemental composition of human breast milk. Food Chemistry, 371, Article 131329. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2021.131329
  39. Shaaban, E. S., Yamamah, G. A. N., Bassuoni, R. A., Hussien, L., Mohamed, M. S., Gad, M. (2022). Iodine deficiency and anemia levels of urban and rural Egyptian children; Follow up study. Advances in Public Health Communication and Tropical Medicine, 2022(6), 1-7. https://doi.org/10.37722/APHCTM.2022601
  40. Суплотова, Л. А., Макарова, О. Б., Трошина, Е. А. (2022). Неонатальный тиреотропный гормон-индикатор мониторинга тяжести йодного дефицита. Что считать «точкой отсечения»? Проблемы эндокринологии, 68(6), 12-21. https://doi.org/10.14341/probl12892
  41. Цуркан Л., Герасимов Г. А., Парванта И., Тиммер А. (2021). Прогресс в профилактике и устранении йододефицитных заболеваний (ЙДЗ) в регионе Европы и Центральной Азии (ЕЦАР) в 2010-2020 годах. Клиническая и экспериментальная тиреоидология, 17(4), 4-16. https://doi.org/10.14341/ket12713
  42. Liu, P., Fan, L., Meng, F., Su, X., Liu, S., Shen, H. et al. (2020). Prevention and control of iodine deficiency disorders — China, 1995-2020. China CDC Weekly, 2(20), 345-349. https://doi.org/10.46234/ccdcw2020.090
  43. Mathiaparanam, S., de Macedo, A. N., Mente, A., Poirier, P., Lear, S. A., Wielgosz, A. et al. (2022). The prevalence and risk factors associated with iodine deficiency in Canadian adults. Nutrients, 14(13), Article 2570. https://doi.org/10.3390/nu14132570
  44. Randremanana, R. V., Bastaraud, A., Rabarijaona, L. P., Piola, P., Rakotonirina, D., Razafinimanana, J. O. et al. (2019). First national iodine survey in Madagascar demonstrates iodine deficiency. Maternal and Child Nutrition, 15(2), Article e12717. https://doi.org/10.1111/mcn.12717
  45. World Health Organization. (2024). Microelements Data Base. Retrieved from https://platform.who.int/nutrition/micronutrients-database/search-by-micronutrient Accessed January 28, 2024
  46. Zimmermann, M. B. (2023). The remarkable impact of iodisation programmes on global public health. Proceedings of the Nutrition Society, 82(2), 113-119. https://doi.org/10.1017/S0029665122002762
  47. Адельмурзина, А. И., Викторов, В. В., Билалов, Ф. С., Тимофеева, Е. А. (2023). Результаты скрининга на врожденный гипотиреоз и транзиторные формы гипотиреоза у новорожденных в условиях йододефицитного региона-Республики Башкортостан. Медицина. Социология. Философия. Прикладные исследования, 2, 9-13.
  48. Henjum, S., Brantsæter, A. L., Kurniasari, A., Dahl, L., Aadland, E. K., Gjengedal, E. L. F. et al. (2018). Suboptimal iodine status and low iodine knowledge in young Norwegian women. Nutrients, 10(7), Article 941. https://doi.org/10.3390/nu10070941
  49. Vasiljev, V., Subotic, A., Glavic, M. M., Juraga, D., Bilajac, L., Jelakovic, B. et al. (2022). Overview of iodine intake. Southeastern European Medical Journal, 6(1), 12-20. https://doi.org/10.26332/seemedj.v6i1.241
  50. Герасимов, Г. А., Цуркан, Л., Асланян, Г., Шалару, И., Демишкан, Д. (2021). Моделирование потребления йода с пищевыми продуктами промышленного производства, изготовленными с йодированной солью, у взрослого населения и беременных в Армении и Молдове. Вопросы питания, 90(1), 49-56. https://doi.org/10.33029/0042-8833-2021-90-1-49-56
  51. Koukkou, E. K., Roupas, N. D., Markou, K. B. (2017). Effect of excess iodine intake on thyroid on human health. Minerva Medica, 108(2), 136-146. https://doi.org/10.23736/S0026-4806.17.04923-0
  52. Трошина, Е. А., Дедов, И. И., Платонова, Н. М., Маколина, Н. П., Беловалова, И. М., Сенюшкина, Е. С. и др. (2022). Региональная целевая программа «Профилактика йододефицитных заболеваний на 202Х-202Х годы» (Проект). Проблемы эндокринологии, 68(3), 21-29. https://doi.org/10.14341/probl13120
  53. Беспалов, В. Г., Туманян, И. А. (2019). Дефицит йода в питании как мультидисциплинарная проблема. Лечащий врач, 3, 8-13.
  54. Зобкова, З. С. (2020). Внедрение и коммерциализация результатов научно-исследовательских работ в цельномолочной отрасли. Актуальные вопросы молочной промышленности, межотраслевые технологии и системы управления качеством, 1(1), 199-204. https://doi.org/10.37442/978-5-6043854-1-8-2020-1-199-204
  55. Trofimiuk-Muldner, M., Konopka, J., Sokolowski, G., Dubiel, A., Kiec-Klimczak, M., Kluczynski, E. et al. (2020). Current iodine nutrition status in Poland (2017): Is the Polish model of obligatory iodine prophylaxis able to eliminate iodine deficiency in the population? Public Health Nutrition, 23(14), 2467-2477. https://doi.org/10.1017/S1368980020000403
  56. Rodriguez-Diaz, E., Pearce, E. N. (2020). Iodine status and supplementation before, during, and after pregnancy. Best Practice and Research Clinical Endocrinology and Metabolism, 34(4), Article 101430. https://doi.org/10.1016/j.beem.2020.101430
  57. Антипова, Л. В., Чубирко, М. И., Кульнева, Н. Г., Сторублевцев, С. А. (2018). Обеспечение безопасности и функциональности пищевых систем на основе сорбционных свойств коллагеновых белков. Гигиена и санитария, 97(8), 772-777. http://doi.org/10.18821/0016-9900-2018-97-8-772-777
  58. Куликовский, А. В., Лисицын, А. Б., Кузнецова, О. А., Вострикова, Н. Л., Горлов, И. Ф. (2016). Методические аспекты определения органического йода (йодтирозинов) в пищевых продуктах. Вопросы питания, 85(4), 91-97.
  59. Савлукова, Ю. О., Ковалева, Е. Г. (2023). Получение функционального йогурта, обогащенного йодом в биодоступной форме. Вестник Южно-Уральского государственного университета. Серия: Пищевые и биотехнологии, 11(2), 83-92.
  60. Хотимченко, С. А., Шарафетдинов, Х. Х. (2020). О профилактике йоддефицитных состояний. Сообщение 2. Вопросы питания, 89(3), 126-128. https://doi.org/10.24411/0042-8833-2020-10037
  61. Кобзева, С. Ю., Жмурина, Н. Д., Подкопаева, З. П., Ашихина, Л. А., Тихойкина, И. М. (2016). Применение порошка ламинарии для повышения качества кулинарных изделий. Вопросы питания, 85(S2), 193-193.
  62. Табаторович, А. Н., Резниченко, И. Ю. (2016). Технология и оценка качества пастилы, обогащенной органическим йодом. Техника и технология пищевых производств, 1(40), 61-67.
  63. Славянский, А. А., Грибкова, В. А., Николаева, Н. В., Митрошина, Д. П. (2021). Исследование возможности применения гранулированного сахаросодержащего продукта с функциональными добавками при производстве желейных начинок. Техника и технология пищевых производств, 51(4), 859-868. https://doi.org/10.21603/2074-9414-2021-4-859-868
  64. Giro, T. M., Kulikovsky, A. V., Andreeva, S. V., Gorlov, I. F., Giro, A. V. (2020). Production of enriched lamb in biodegradable packaging. Foods and Raw Materials, 8(2), 312-320. http://doi.org/10.21603/2308-4057-2020-2-312-320
  65. Кручинин, А. Г., Бигаева, А. В., Туровская, С. Н., Илларионова, Е. Е. (2022). Современное состояние рынка вторичных сырьевых ресурсов молочной промышленности. Ползуновский вестник, 4(1), 140-148. https://doi.org/10.25712/ASTU.2072-8921.2022.04.018
  66. Kruchinin, A. G., Bolshakova, E. I. (2022). Hybrid strategy of bioinformatics modeling (in silico): Biologically active peptides of milk protein. Food Processing: Techniques and Technology, 52(1), 46-57. https://doi.org/10.21603/2074-9414-2022-1-46-57
  67. Sirimulla, S., Bailey, J. B., Vegesna, R., Narayan, M. (2013). Halogen interactions in protein-ligand complexes: Implications of halogen bonding for rational drug design. Journal of Chemical Information and Modeling, 53(11), 2781-2791. https://doi.org/10.1021/ci400257k
  68. Shinada, N. K., de Brevern, A. G., Schmidtke, P. (2019). Halogens in protein-ligand binding mechanism: A structural perspective. Journal of Medicinal Chemistry, 62(21), 9341-9356. https://doi.org/10.1021/acs.jmedchem.8b01453
  69. Costa, P. J., Nunes, R., Vila-Viçosa, D. (2019). Halogen bonding in halocarbon-protein complexes and computational tools for rational drug design. Expert Opinion on Drug Discovery, 14(8), 805-820. https://doi.org/10.1080/17460441.2019.1619692
  70. Nunes, R. S., Vila-Viçosa, D., Costa, P. J. (2021). Halogen bonding: An underestimated player in membrane-ligand interactions. Journal of the American Chemical Society, 143(11), 4253-4267. https://doi.org/10.1021/jacs.0c12470
  71. Ибрагимова, З. Р., Баэрова, Ф. С. (2007). Обогащение йодом полуфабрикатов из пресноводной рыбы. Пищевая промышленность, 3, 59-60.
  72. Lukin, D. E., Utyanov, D. A., Milushev, R. K., Vostrikova, N. L., Knyazeva, A. S. (2023). Effect of organically bound iodine in cattle feed on health indicators. Theory and Practice of Meat Processing, 8(1), 26-33. https://doi.org/10.21323/2414-438X-2023-8-1-26-33
  73. Сордонова, Е. В., Жамсаранова, C. Д., Лыгденов, Д. В. (2018). Разработка и характеристика органических производных йода и цинка. Вестник ВСГТУ, 2(69), 73-79.
  74. Лескова, С. Ю., Данилов, М. Б., Гомбожапова, Н. И. (2016). Создание обогащенной белково-жировой эмульсии для мясопродуктов. Техника и технология пищевых производств, 2(41), 55-61.
  75. Мавлонов, Г. Т., Рустамов, Н. Ф., Шарипов, А. Т., Аминов, С. Н. (2019, 29 Ноября). Активированный цинком бентонит-природный неорганический сорбент для гистидин содержащих пептидов. Материалы международной научно-практической конференции (67-й годичной), посвященной 80-летию ТГМУ им. Абуали ибни Сино и «Годам развития села, туризма и народных ремесел (2019-2021)», Душанбе, Таджикистан. Электронный ресурс: https://www.researchgate.net/profile/Ruslan-Aminov/publication/337843573_IMMUNE_SYSTEM_OF_MALE_RAT_AFTER_HIRUDOLOGICAL_INTERVENTION/links/5dee94af92851c8364704b3c/IMMUNE-SYSTEM-OF-MALE-RAT-AFTER-HIRUDOLOGICAL-INTERVENTION.pdf#page=186 Дата доступа 10.03.2024
  76. Кельциева, О. А., Гладилович, В. Д., Подольская, Е. П. (2013). Металлаффинная хроматография. Основы и применение. Научное приборостроение, 23(1), 74-85.
  77. Кутяков, В. А., Салмина, А. Б. (2014). Металлотионеины как сенсоры и регуляторы обмена металлов в клетках. Бюллетень сибирской медицины, 13(3), 91-99.
  78. Popov I. A., Indeikina M. I., Kononikhin A. S., Starodubtseva N. L., Nikolaev E. N., Kozin S. A. et al. (2013). ESI-MS identification of the minimal zinc-binding center in natural isoforms of в-amyloid domain 1-16. Molecular Biology, 47(3), 440-445. https://doi.org/10.1134/S002689331302012X
  79. Pinto, L. D., Puppin, P. A., Behring, V. M., Alves, O. C., Rey, N. A., Felcman, J. (2012). Solution and solid state study of copper (II) ternary complexes containing amino acids of interest for brain biochemistry-2: Homocysteine with aspartate, glutamate or methionine. Inorganica Chimica Acta, 386, 60-67. https://doi.org/10.1016/j.ica.2012.01.025
  80. Скугорева, С. Г., Ашихмина, Т. Я., Фокина, А. И., Лялина, Е. И. (2016). Химические основы токсического действия тяжёлых металлов (обзор). Теоретическая и прикладная экология, 1, 4-13.
  81. Жамсаранова, С. Д., Лыгденов, Д. В., Соколов, Д. В., Болхонов, Б. А. (2019). Создание гипотетической компьютерной модели органических форм микроэлементов. Вестник ВСГТУ, 3(74), 26-34.
  82. Шишкова, В. Н., Нарциссов, Я. Р., Титова, В. Ю., Шешегова. Е. В. (2022). Молекулярные механизмы, определяющие применение комбинации глицина и цинка в коррекции основных проявлений стресса и тревоги. Фармация и фармакология, 10(5), 404-415. https://doi.org/10.19163/2307-9266-2022-10-5-404-415
  83. Чекнев, С. Б. (2021). Белки ү-глобулиновой фракции, хелатирующие катионы металлов, в физиологической иммунорегуляции. Сонаправленное действие меди и цинка. Иммунология, 42(5), 546-551. https://doi.org/10.33029/0206-4952-2021-42-5-546-551
  84. Цыб, А. Ф., Тутельян, В. А., Онищенко, Г. Г., Шахтарин, В. В., Силаев, А. В., Розиев, Р. А. и др. (2004). Новые подходы к решению проблемы ликвидации йоддефицитных состояний. Пищевая промышленность, 11, 84-86.

Supplementary files

Supplementary Files
Action
1. JATS XML

Copyright (c) 2024 Barkovskaya I.A., Kruchinin A.G., Rozhkova I.V.

Согласие на обработку персональных данных с помощью сервиса «Яндекс.Метрика»

1. Я (далее – «Пользователь» или «Субъект персональных данных»), осуществляя использование сайта https://journals.rcsi.science/ (далее – «Сайт»), подтверждая свою полную дееспособность даю согласие на обработку персональных данных с использованием средств автоматизации Оператору - федеральному государственному бюджетному учреждению «Российский центр научной информации» (РЦНИ), далее – «Оператор», расположенному по адресу: 119991, г. Москва, Ленинский просп., д.32А, со следующими условиями.

2. Категории обрабатываемых данных: файлы «cookies» (куки-файлы). Файлы «cookie» – это небольшой текстовый файл, который веб-сервер может хранить в браузере Пользователя. Данные файлы веб-сервер загружает на устройство Пользователя при посещении им Сайта. При каждом следующем посещении Пользователем Сайта «cookie» файлы отправляются на Сайт Оператора. Данные файлы позволяют Сайту распознавать устройство Пользователя. Содержимое такого файла может как относиться, так и не относиться к персональным данным, в зависимости от того, содержит ли такой файл персональные данные или содержит обезличенные технические данные.

3. Цель обработки персональных данных: анализ пользовательской активности с помощью сервиса «Яндекс.Метрика».

4. Категории субъектов персональных данных: все Пользователи Сайта, которые дали согласие на обработку файлов «cookie».

5. Способы обработки: сбор, запись, систематизация, накопление, хранение, уточнение (обновление, изменение), извлечение, использование, передача (доступ, предоставление), блокирование, удаление, уничтожение персональных данных.

6. Срок обработки и хранения: до получения от Субъекта персональных данных требования о прекращении обработки/отзыва согласия.

7. Способ отзыва: заявление об отзыве в письменном виде путём его направления на адрес электронной почты Оператора: info@rcsi.science или путем письменного обращения по юридическому адресу: 119991, г. Москва, Ленинский просп., д.32А

8. Субъект персональных данных вправе запретить своему оборудованию прием этих данных или ограничить прием этих данных. При отказе от получения таких данных или при ограничении приема данных некоторые функции Сайта могут работать некорректно. Субъект персональных данных обязуется сам настроить свое оборудование таким способом, чтобы оно обеспечивало адекватный его желаниям режим работы и уровень защиты данных файлов «cookie», Оператор не предоставляет технологических и правовых консультаций на темы подобного характера.

9. Порядок уничтожения персональных данных при достижении цели их обработки или при наступлении иных законных оснований определяется Оператором в соответствии с законодательством Российской Федерации.

10. Я согласен/согласна квалифицировать в качестве своей простой электронной подписи под настоящим Согласием и под Политикой обработки персональных данных выполнение мною следующего действия на сайте: https://journals.rcsi.science/ нажатие мною на интерфейсе с текстом: «Сайт использует сервис «Яндекс.Метрика» (который использует файлы «cookie») на элемент с текстом «Принять и продолжить».