Flavonoids and essential oils containt in peppermint (Mentha x piperita L.) raw materials grown in organic farming


Cite item

Full Text

Open Access Open Access
Restricted Access Access granted
Restricted Access Subscription Access

Abstract

The study of the medicinal plant quality indicators is an urgent task in the organic raw materials production. Peppermint (Mentha x piperita L.) is one of the most popular medicinal crops in the world, which is used to obtain mint leaves, essential oils, to produce herbal teas, where organic products occupy a separate segment. The pharmacologically significant compounds in mint are essential oil and phenolic compounds (including flavonoids and tannins). The aim of the work was to estimate the content of essential oil, the sum of phenolic compounds, flavonoids, and tannins in the leaf of 5 varieties of peppermint, which were grown under organic culture condition. Materials and Methods. The varieties of Mentha x piperita Mitcham, Apelsinovaya, Kubanskaya 6, Tik-Tak, and Multimentha were selected as objects. Productivity was determined in the flowering phase. The yield was determined in the flowering phase. The essential oil content was determined by the Clevenger hydro distillation method, component composition - by gas chromatography, the sum of phenolic compounds and tannins - according to the Folin-Ciocalteu method in a water-alcohol extract in terms of gallic acid. Determination of flavonoids was carried out by the aluminum chloride method in terms of rutin. Results. The content of essential oil, depending on the variety, ranged from 0.89 to 2.91% over 2 years, while the menthol content of the menthol varieties varied from 25, 99 to 50, 36%. The mint raw material is characterized by a high content of the total phenolic compounds (from 9.33% for the Mitcham variety to 10.77% for the variety Multimentha). The flavonoids content, depending on the variety, ranged from 2.25% by the variety Kubanskaya 6 to 4,22% by the variety Apelsinovaya. The average content of tannins for two years did not exceed 1,5%. Conclusion. Growing peppermint in organic culture allows to obtain raw materials with a high content of phenolic compounds, including flavonoids, and essential oil.

About the authors

E. L. Malankina

Russian State Agrarian University - Moscow Timiryazev Agricultural Academy

Author for correspondence.
Email: gandurina@mail.ru

Dr.Sc. (Agricul.), Professor, the Vegetable Growing Department

Moscow, Russia

E. N. Tkatchova

Russian State Agrarian University - Moscow Timiryazev Agricultural Academy

Email: gandurina@mail.ru

Post-graduate Student, the Vegetable Growing Department

Moscow, Russia

V. I. Terechova

Russian State Agrarian University - Moscow Timiryazev Agricultural Academy

Email: gandurina@mail.ru

Ph.D. (Agricul.), Associate Professor, the Vegetable Growing Department

Moscow, Russia

E. Y. Zujkova

Russian State Agrarian University - Moscow Timiryazev Agricultural Academy

Email: gandurina@mail.ru

Post-graduate Student, the Vegetable Growing Department

Moscow, Russia

References

  1. Маланкина Е.Л. Агробиологическое обоснование повышения продуктивности эфиромасличных растений из семейства Яснотковые (Lamiaceae L.) в Нечерноземной зоне России. Диссертация на соискание ученой степени доктора сельскохозяйственных наук. М.: ВИЛАР, 2007; 345 с.
  2. Hoppe B. Tendenzen, Probleme und Chancen des Anbaus von Arznei- und Gewürzpflanzen in Deutschland. Dissertation zur Erlangung des Doktorgrades der Naturwissenschaften dem Fachbereich Pharmazie. Marburg-Lahn: der Philipps-Universitat Marburg, 2017; 141 s.
  3. Атлас лекарственных растений России. Изд. 2-е, перераб. и доп. Под ред. Сидельникова Н.И. М.: Наука. 2021; 646 с.
  4. Pank F., Hoppe B., Bomme U., et al. Pfefferminze (Mentha x piperita) In “Handbuch des Arznei - und Gewuerzpflanzen“ Band 5. Bernburg: Verein fuer Arznei - und Gewuerzpflanzen SALUPLANTA e. V. 2012; 310-350.
  5. Маланкина Е.Л., Ткачева Е.Н., Козловская Л.Н. Лекарственные растения семейства Яснотковые- Lamiaceae как источники флавоноидов. 2018; 1: 42-7.
  6. Тутельян В.А., Эллер К.И., Аристархова Т.В. Методы анализа минорных биологически активных веществ пищи. М.: Династия, 2010; 180 с.
  7. Yang D., Huang Z., et al. DNA methylation: a new regulator of phenolic acids biosynthesis in Salvia miltiorrhiza. Ind. Crop. Prod. 2018; 124: 402-411.
  8. Дмитриева В.Л., Дмитриев Л.Б. Изучение состава эфирных масел эфиромасличных растений нечернозёмной зоны России. Известия Тимирязевской сельскохозяйственной академии. 2011; 3:106-119.
  9. Sustrikova A., Salamon I. Essential oil of peppermint (Mentha х piperita L.) from fields in Eastern Slovakia. Horticutural Science. 2004; 31; 1: 31-6.
  10. Sontakke K.S., Shinde S.L. Phytochemical screening and evaluation of In-vitro antimicrobial properties of Mentha piperita L.Int. J. of Life Sciences. 2019; 7 (4)785-790.
  11. Dias M.I., Sousa M.J., Alves R.C, et al. Exploring plant tissue culture to improve the production of phenolic compounds: a review. Ind. Crop. Prod. 2016; 82: 9-22.
  12. Cavar Zeljkovic S., Siskovä J., Komzäkovä K. et al. Phenolic Compounds and Biological Activity of Selected Mentha Species. Plants. 2021; 10: 550.

Supplementary files

Supplementary Files
Action
1. JATS XML
2. Fig. 1. Content of the sum of phenolic compounds (a), flavonoids (b) and tannins (c) in peppermint leaf depending on the variety, %

Download (257KB)

Согласие на обработку персональных данных с помощью сервиса «Яндекс.Метрика»

1. Я (далее – «Пользователь» или «Субъект персональных данных»), осуществляя использование сайта https://journals.rcsi.science/ (далее – «Сайт»), подтверждая свою полную дееспособность даю согласие на обработку персональных данных с использованием средств автоматизации Оператору - федеральному государственному бюджетному учреждению «Российский центр научной информации» (РЦНИ), далее – «Оператор», расположенному по адресу: 119991, г. Москва, Ленинский просп., д.32А, со следующими условиями.

2. Категории обрабатываемых данных: файлы «cookies» (куки-файлы). Файлы «cookie» – это небольшой текстовый файл, который веб-сервер может хранить в браузере Пользователя. Данные файлы веб-сервер загружает на устройство Пользователя при посещении им Сайта. При каждом следующем посещении Пользователем Сайта «cookie» файлы отправляются на Сайт Оператора. Данные файлы позволяют Сайту распознавать устройство Пользователя. Содержимое такого файла может как относиться, так и не относиться к персональным данным, в зависимости от того, содержит ли такой файл персональные данные или содержит обезличенные технические данные.

3. Цель обработки персональных данных: анализ пользовательской активности с помощью сервиса «Яндекс.Метрика».

4. Категории субъектов персональных данных: все Пользователи Сайта, которые дали согласие на обработку файлов «cookie».

5. Способы обработки: сбор, запись, систематизация, накопление, хранение, уточнение (обновление, изменение), извлечение, использование, передача (доступ, предоставление), блокирование, удаление, уничтожение персональных данных.

6. Срок обработки и хранения: до получения от Субъекта персональных данных требования о прекращении обработки/отзыва согласия.

7. Способ отзыва: заявление об отзыве в письменном виде путём его направления на адрес электронной почты Оператора: info@rcsi.science или путем письменного обращения по юридическому адресу: 119991, г. Москва, Ленинский просп., д.32А

8. Субъект персональных данных вправе запретить своему оборудованию прием этих данных или ограничить прием этих данных. При отказе от получения таких данных или при ограничении приема данных некоторые функции Сайта могут работать некорректно. Субъект персональных данных обязуется сам настроить свое оборудование таким способом, чтобы оно обеспечивало адекватный его желаниям режим работы и уровень защиты данных файлов «cookie», Оператор не предоставляет технологических и правовых консультаций на темы подобного характера.

9. Порядок уничтожения персональных данных при достижении цели их обработки или при наступлении иных законных оснований определяется Оператором в соответствии с законодательством Российской Федерации.

10. Я согласен/согласна квалифицировать в качестве своей простой электронной подписи под настоящим Согласием и под Политикой обработки персональных данных выполнение мною следующего действия на сайте: https://journals.rcsi.science/ нажатие мною на интерфейсе с текстом: «Сайт использует сервис «Яндекс.Метрика» (который использует файлы «cookie») на элемент с текстом «Принять и продолжить».