Influence of increasing doses of mineral fertilizers on the fractional composition and quality of various fractions of malting barley grain
- Autores: Pasynkov A.V.1, Pasynkova E.N.1
-
Afiliações:
- Leningrad Scientific Research Institute of Agriculture “Belogorka” – Branch of Federal Research Centre of Potato Named A.G. Lorsh
- Edição: Nº 8 (2025)
- Páginas: 19-31
- Seção: Fertilizers
- URL: https://ogarev-online.ru/0002-1881/article/view/309493
- DOI: https://doi.org/10.31857/S0002188125080035
- EDN: https://elibrary.ru/sttczd
- ID: 309493
Citar
Resumo
Changes in the fractional composition and quality of various fractions of malting barley grain under the influence of increasing doses of mineral fertilizers were studied. It is shown that in years contrasting with the hydrothermal regime, grain yields changed due to the redistribution of the relative fraction of fractions. At the same time, the relative fraction of fractions (%) in the grain yield did not depend on the doses of mineral fertilizers. With an increase in grain thickness from its minimum values, the relative fraction of the fraction in the grain yield increased, while each subsequent increase in grain thickness slowed down its growth rate and, reaching the maximum point, it decreased. The yield (c/ha) of all fractions increased with increasing doses of mineral fertilizers and grain thickness, however, the rate of yield growth of each individual fraction varied significantly depending on the grain thickness. The minimum grain yield increases compared to the previous fertilizer dose were noted in the smallest (2.2–2.4) and largest fractions (3.2–3.4), the maximum in the average grain fraction 2.8–3.0 mm. The dependences of the main indicators of the quality of malting barley grain on increasing doses of mineral fertilizers (X1) and grain thickness (X2) reflected the equations of the 2nd order as accurately as possible (in terms of R2). The experimental values of the main quality indicators of the initial samples of malting barley grain and their weighted averages practically did not differ and in the vast majority of cases did not exceed the expected discrepancies regulated by the relevant GOST standards.
Sobre autores
A. Pasynkov
Leningrad Scientific Research Institute of Agriculture “Belogorka” – Branch of Federal Research Centre of Potato Named A.G. Lorsh
Email: а.pasynkov08@mail.ru
Gatchinsky district, Leningrad region, p. Belogorka 188338, Russia
E. Pasynkova
Leningrad Scientific Research Institute of Agriculture “Belogorka” – Branch of Federal Research Centre of Potato Named A.G. Lorsh
Autor responsável pela correspondência
Email: а.pasynkov08@mail.ru
Gatchinsky district, Leningrad region, p. Belogorka 188338, Russia
Bibliografia
- Кизилова Е.Г. Разнокачественность семян и ее агрономическое значение. Киев: Урожай, 1974. 216 с.
- Коданев И.М. Повышение качества зерна. М.: Колос, 1976. С. 288–290.
- Грязнов А.А. Ячмень карабалыкский (корм, крупа, пиво). Кустанай: Кустанай. печатн. двор, 1996. С. 244–294.
- Кондратьев М.Н., Слипчик А.Ф., Ларикова Ю.С. Морфофизиологическая разнокачественность зерновок колосьев у озимой пшеницы // Изв. ТСХА. 1998. Вып. 2. С. 155–164.
- Калимуллин А.Н. Научные основы производства семян зерновых культур в Среднем Поволжье. Самара: Самар. НИИСХ, 1999. С. 112–116.
- Пасынкова Е.Н., Пасынков А.В., Андреев В.Л., Завалин А.А. Изменение показателей качества зерна яровой пшеницы при его фракционировании // Агрофизика. 2012. № 4(8). С. 25–33.
- Пасынков А.В., Андреев В.Л., Завалин А.А., Пасынкова Е.Н. Изменение показателей качества зерна озимой ржи при его фракционировании // Достиж. науки и техн. АПК. 2013. № 9. С. 36–40.
- Пасынкова Е.Н., Завалин А.А., Пасынков А.В., Котельникова Н.В. Изменение показателей качества зерна пленчатого овса при фракционировании // Рос. сел.-хоз. наука. 2018. № 4. С. 16–20. doi: 10.31857/S250026270000551-1
- Liubych V., Novikov V., Zheliezna V., Petrenko V. Improving the process of hydrothermal treatment and dehulling of different triticale grain fractions in the production groats // East. Europ. J. Enterprise Technol. 2020. V. 3/11(105). Р. 55–65.
- Patricio N., Pristupa Р.M., Gutierrez-Boem F.H. Protein content of grains of different size fractions in malting barley // J. Inst. Brew. 2014. № 120. Р. 347–352. (wileyonlineelibrary.com). doi: 10.1002/jib.161
- Пасынков А.В., Завалин А.А., Пасынкова Е.Н., Скоробогатых Н.А. Изменение показателей качества зерна пивоваренного ячменя при его фракционировании // Рос. сел.-хоз. наука, 2017. № 4. С. 12–16.
- Пасынков А.В., Светлакова Е.В., Котельникова Н.В., Абашев В.Д. Влияние длительного применения минеральных удобрений на плодородие дерново-подзолистой почвы, продуктивность севооборота и качество зерна // Агрохимия. 2016. № 10. С. 38–47.
- Пасынков А.В., Пасынкова Е.Н. Изменение фракционного состава зерна озимой ржи, выращенного на фоне возрастающих уровней минерального питания // Агрохимия. 2022. № 1. С. 58–65. doi: 10.31857/S0002188121110119
- Иванова Т.И. Прогнозирование эффективности удобрений с использованием математических моделей. М.: Агропромиздат, 1989. 235 с.
Arquivos suplementares
