Antimicrobial activity of fomitoid fungi extracts growing in the territory of the Republic of Belarus

Cover Page

Cite item

Full Text

Abstract

Aim – to evaluate the antimicrobial potential of crude and fractionated extracts from polypore fruiting bodies (Fomitopsis spp.) native to Belarus.

Material and methods. Polypore mushroom extracts were obtained through remaceration and fractionation using solvents of increasing polarity in a Soxhlet apparatus. Total phenolic, steroid, and triterpenoid content was quantified by photometric methods, while antimicrobial activity against test microorganisms was assessed via agar well diffusion assay.

Results. It was shown that the extracts of P. betulinus demonstrate an effect on S. aureus, B. subtilis and S. marcescens compared to that of antibiotics. The extracts of F. pinicola showed morerate activity against S. aureus and Ps. aeruginosa. The fractioning of extracts based on their polarity revealed prevalence of triterpenoid compounds in non-polar fractions, their major concentration being found in the extracts of P. betulinus. Phenolic compounds accumulate mostly in ethylacetate and ethanolic fractions, the highest concentration being found in the extracts of Ph. igniarius and F. fomentarius. The results of antibacterial screening of fractionated extracts confirmed the leading role of lypophillic components in the antimicrobial activity of polypores: the non-polar fractions (petroleum ether, CHCl3, and ethylacetate) demonstrated higher levels of antimicrobial activity.

Conclusions. The results highlight the promise of investigating lipophilic compounds from Fomitopsis polypores as potential sources of natural antimicrobial agents. Future research will focus on isolating and characterizing active compounds, elucidating their mechanisms of action, and exploring medical applications.

About the authors

Hleb I. Harbatsevich

Belarusian State Medical University

Author for correspondence.
Email: hleb.harbatsevich@gmail.com
ORCID iD: 0009-0002-0226-8636

PhD in Chemistry, Associate Professor, Associate Professor of the Department of Pharmaceutical Chemistry with a course of advanced training and retraining

Belarus, Minsk

References

  1. Lemeshevsky VO, Ryshkel IV. Biological and ecological analysis of tinder fungi on the example of the agro-town of Olshany. Ecological Bulletin. 2017;2(40):52-57. [Лемешевский В.О., Рышкель И.В. Биолого-экологический анализ трутовых грибов на примере агрогородка Ольшаны. Экологический вестник. 2017;2(40):52-57]. URL: https://rep.polessu.by/bitstream/123456789/21803/1/Vnutrividovoy_polimorfizm.pdf
  2. Bolshakov SYu. On wood-destroying fungi. Zapovednik. 2014;6:57-60. (In Russ.). [Большаков С.Ю. О дереворазрушающих грибах. Заповедник. 2014;6:57-60].
  3. Grienke U, Zöll M. European medicinal polypores – A modern view on traditional uses. Journal of Ethnopharmacology. 2014;154(3):564-83. doi: 10.1016/j.jep.2014.04.030
  4. Harbatsevich HI. Antimicrobial activity of the piptoporus betulinus water-alcohol extract. Medical Scientific Bulletin of Central Chernozemye. 2022;(89):34-38. [Горбацевич Г.И. Антимикробная активность водно-спиртового экстракта трутовика березового. Научно-медицинский вестник Центрального Черноземья. 2022;(89):34-38]. doi: 10.18499/1990-472X-2022-0-89-34-38
  5. Zenevich LS, Harbatsevich HI, Bychkovsky PM. Antioxidant activity and chemical composition of Ganoderma applanatum extracts. In: XXVI Republican scientific and practical conference of young scientists. 2024:1013-17 (In Russ.). [Зеневич Л.С., Горбацевич Г.И., Бычковский П.М. Антиоксидантная активность и химический состав экстрактов Ganoderma applanatum. В сб.: XXVI Республиканская научно-практическая конференция молодых ученых. 2024:1013-17].
  6. Harbatsevich HI, Zenevich LS, Batalova IR, et al. Chemical Composition and Antioxidant Activity of Ganoderma lingzhi and Ganoderma lucidum Fruiting Body Extracts. Regulatory Research and Medicine Evaluation. 2024;14(6):686-697. [Горбацевич Г.И., Зеневич Л.С., Баталова И.Р., и др. Химический состав и антиоксидантная активность экстрактов плодовых тел Ganoderma lingzhi и Ganoderma lucidum. Регуляторные исследования и экспертиза лекарственных средств. 2024;14(6):686-697]. doi: 10.30895/1991-2919-2024-609
  7. Harbatsevich HI, Komlach IA. Justification for the choice of an extractant for phenolic and triterpene compounds from the fruiting bodies of false tinder fungus. In: Modern trends in the development of health-preserving technologies. All-Russian Scientific Research Institute of Medicinal and Aromatic Plants, 2024:161-7. (In Russ.). [Горбацевич Г.И., Комлач И.А. Обоснование выбора экстрагента фенольных и тритерпеновых соединений из плодовых тел трутовика ложного. В сб.: Современные тенденции развития технологий здоровьесбережения. ФГБНУ ВИЛАР, 2024:161-7].
  8. Leeb M. Antibiotics: A shot in the arm. Nature. 2004;431:892-893. doi: 10.1038/431892a
  9. Singleton VL, Orthofer R, Lamuela-Raventós RM. Analysis of total phenols and other oxidation substrates and antioxidants by means of Folin-Ciocalteu reagent. Methods Enzymol. 1999;299:152-78. doi: 10.1016/S0076-6879(99)99017-1
  10. Nath M, Chakravorty M, Chowdhury S. Liebermann-Burchard Reaction for Steroids. Nature. 1946;157:103-104. doi: 10.1038/157103b0
  11. Balouiri M, Sadiki M, Ibnsouda SK. Methods for in vitro evaluating antimicrobial activity: A review. Journal of Pharmaceutical Analysis. 2016;6(2):71. doi: 10.1016/j.jpha.2015.11.005

Supplementary files

Supplementary Files
Action
1. JATS XML
2. Figure 1. Antimicrobial activity of raw water-ethanol extracts of fruiting bodies of fomitoid polypore fungi (n=3).

Download (1007KB)
3. Figure 2. Total phenolic content and total triterpene and steroid content of extracts of fruiting bodies of fomitoid polypore fungi (n=3).

Download (1MB)
4. Figure 3. Antimicrobial activity of fractionated extracts of fomitoid polypore fungi fruiting bodies (n=3).

Download (542KB)

Copyright (c) 2025 Harbatsevich H.I.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Согласие на обработку персональных данных с помощью сервиса «Яндекс.Метрика»

1. Я (далее – «Пользователь» или «Субъект персональных данных»), осуществляя использование сайта https://journals.rcsi.science/ (далее – «Сайт»), подтверждая свою полную дееспособность даю согласие на обработку персональных данных с использованием средств автоматизации Оператору - федеральному государственному бюджетному учреждению «Российский центр научной информации» (РЦНИ), далее – «Оператор», расположенному по адресу: 119991, г. Москва, Ленинский просп., д.32А, со следующими условиями.

2. Категории обрабатываемых данных: файлы «cookies» (куки-файлы). Файлы «cookie» – это небольшой текстовый файл, который веб-сервер может хранить в браузере Пользователя. Данные файлы веб-сервер загружает на устройство Пользователя при посещении им Сайта. При каждом следующем посещении Пользователем Сайта «cookie» файлы отправляются на Сайт Оператора. Данные файлы позволяют Сайту распознавать устройство Пользователя. Содержимое такого файла может как относиться, так и не относиться к персональным данным, в зависимости от того, содержит ли такой файл персональные данные или содержит обезличенные технические данные.

3. Цель обработки персональных данных: анализ пользовательской активности с помощью сервиса «Яндекс.Метрика».

4. Категории субъектов персональных данных: все Пользователи Сайта, которые дали согласие на обработку файлов «cookie».

5. Способы обработки: сбор, запись, систематизация, накопление, хранение, уточнение (обновление, изменение), извлечение, использование, передача (доступ, предоставление), блокирование, удаление, уничтожение персональных данных.

6. Срок обработки и хранения: до получения от Субъекта персональных данных требования о прекращении обработки/отзыва согласия.

7. Способ отзыва: заявление об отзыве в письменном виде путём его направления на адрес электронной почты Оператора: info@rcsi.science или путем письменного обращения по юридическому адресу: 119991, г. Москва, Ленинский просп., д.32А

8. Субъект персональных данных вправе запретить своему оборудованию прием этих данных или ограничить прием этих данных. При отказе от получения таких данных или при ограничении приема данных некоторые функции Сайта могут работать некорректно. Субъект персональных данных обязуется сам настроить свое оборудование таким способом, чтобы оно обеспечивало адекватный его желаниям режим работы и уровень защиты данных файлов «cookie», Оператор не предоставляет технологических и правовых консультаций на темы подобного характера.

9. Порядок уничтожения персональных данных при достижении цели их обработки или при наступлении иных законных оснований определяется Оператором в соответствии с законодательством Российской Федерации.

10. Я согласен/согласна квалифицировать в качестве своей простой электронной подписи под настоящим Согласием и под Политикой обработки персональных данных выполнение мною следующего действия на сайте: https://journals.rcsi.science/ нажатие мною на интерфейсе с текстом: «Сайт использует сервис «Яндекс.Метрика» (который использует файлы «cookie») на элемент с текстом «Принять и продолжить».