THE STUDY OF ANTIOXIDANT ACTIVITY OF THE HERB ASTRAGALUS GLYCYPHYLLUS L


Cite item

Full Text

Abstract

Topicality. In the process of originating and development of many diseases, an important role belongs to free radicals, which trigger chain reactions leading to damage of cells and tissues. The natural antioxidants can help to neutralize free radicals, among which phenolic compounds are the most active. The presence of these groups of biologically active substances in the herb Astragalus glycyphyllus L. suggests the presence of antioxidant activity in the phyto-complexes of the studied plant. The purpose of this research was to study the antioxidant activity of extracts from the herb Astragalus glycyphyllus L. Materials and methods. The object of the study was the air-dry herb Astragalus glycyphyllus L. harvested in the period of mass flowering. To obtain the most reliable results of the study, the investugation of the antioxidant activity of extracts from the herb Astragalus glycyphyllus L. was carried out by two met hods: by the method based on the chemical reaction between potassium permanganate and regenerating biologically active substances contained in extracts from the studied plant and by spectrophotometry of free radicals based on the reaction interactions of 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl with antioxidants contained in plant raw materials. To establish the dependence between the antioxidant activity and the presence of phenolic compounds in the plant, the content of flavonoids and hydroxycinnamic acids in Astragalus glycyphyllus L. was determined. Results. It was found that all the studied extracts from the herb Astragalus glycyphyllus L. have antioxidant activity, but their values are different depending on the used extractant. In this case, a consistent pattern is observed between the content in the extraction of phenolic compounds (hydroxycinnamic acids and flavonoids) and the magnitude of antioxidant activity. Conclusions. As a result of the conducted research, the total antioxidant activity of extracts from the herb Astragalus glycyphyllus L. was established. Its value was found to be related to the content of phenolic compounds in the plant by a positive correlation. The obtained data indicate the promising use of the herb Astragalus glycyphyllus L. as a source of natural antioxidants. · Keywords: Astragalus glycyphyllus L.; antioxidant activity; flavonoids; hydroxycinnamic acids; free radicals.

About the authors

T. A Pozdnyakova

Orel State University I.S. Turgenev

Email: pozdnyakova.tatyana.72@mail.ru
Candidate of Pharmaceutical Sciences, Associate Professor, Department of Pharmacology, Clinical Pharmacology and Pharmacy, I.S. Turgenev Orel State University Orel, Russia

R. A Bubenchikov

Kursk State Medical University

Email: fg.ksmu@mail.ru
Doctor of Pharmaceutical Sciences, Associate Professor, Department of Pharmacognosy and Botany, Kursk State Medical University of the Ministry of Health of Russia Kursk, Russia

References

  1. Бубенчиков Р.А., Гончаров Н.Н. Изучение фенольных соединений травы кульбабы шершавоволосистой (Leontodon hispidus L.) // Вопросы обеспечения pharmacy ФАРМАЦИЯ качества лекарственных средств. - 2015. - № 4. -С. 15-18
  2. Бубенчикова В.Н., Степнова И.В. Изучение антиоксидантной активности травы горлюхи ястребинковой (Picris hieracioides L.) // Традиционная медицина. - 2017. - № 3. - С. 33-35
  3. Волков В.А. Физико-химические закономерности взаимодействия 2,2-дифенил-1-пикрилгидразила с антиоксидантами растительного происхождения: Автореф. дис. ... канд. хим. наук. - Тверь, 2010
  4. femb.ru/feml [интернет]. Государственная фармакопея. 13 издание. 2015. [доступ от 15.09.2018]. Доступ по ссылке: http://femb.ru/femb/pharmacopea13. php
  5. Патент РФ № 2170930/ 20.07.2001. Максимова Т.В., Никулина И.Н., Пахомов В.П., и др. Способ определения антиокислительной активности
  6. Позднякова Т.А., Бубенчиков Р.А. Разработка методики количественного определения суммы флавоноидов в траве астаргала шерстистоцветкового (Astragalus dasyanthus L.) // Вопросы биологической, медицинской и фармацевтической химии. -2018. - Т. 21. - № 6. - С. 10-15
  7. Сергалиева М.У., Мажитова М.В., Самотруева М.А. Растения рода астрагал: перспективы применения в фармации // Астраханский медицинский журнал. - 2015. - Т. 10. - № 2. - С. 17-31
  8. Lee JC, Won MH. Neuroprotection of antioxidant enzymes against transient global cerebral ischemia in gerbils. Anat Cell Biol. 2014;47(3):149-156. https://doi. org/10.5115/acb.2014.47.3.149.
  9. Radak D, Resanovic I, Isenovic ER. Link between oxidative stress and acute brain ischemia. Angiology. 2014;65(8):667-676. https://doi.org/10.1177/ 0003319713506516.
  10. Shekhar TC. Antioxidant Activity by DPPH Radical Scavenging Method of Ageratum conyzoides Linn. Leaves. Am J Ethnomed. 2014;1(4):244-249.

Supplementary files

Supplementary Files
Action
1. JATS XML

Copyright (c) 2019 Pozdnyakova T.A., Bubenchikov R.A.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Согласие на обработку персональных данных с помощью сервиса «Яндекс.Метрика»

1. Я (далее – «Пользователь» или «Субъект персональных данных»), осуществляя использование сайта https://journals.rcsi.science/ (далее – «Сайт»), подтверждая свою полную дееспособность даю согласие на обработку персональных данных с использованием средств автоматизации Оператору - федеральному государственному бюджетному учреждению «Российский центр научной информации» (РЦНИ), далее – «Оператор», расположенному по адресу: 119991, г. Москва, Ленинский просп., д.32А, со следующими условиями.

2. Категории обрабатываемых данных: файлы «cookies» (куки-файлы). Файлы «cookie» – это небольшой текстовый файл, который веб-сервер может хранить в браузере Пользователя. Данные файлы веб-сервер загружает на устройство Пользователя при посещении им Сайта. При каждом следующем посещении Пользователем Сайта «cookie» файлы отправляются на Сайт Оператора. Данные файлы позволяют Сайту распознавать устройство Пользователя. Содержимое такого файла может как относиться, так и не относиться к персональным данным, в зависимости от того, содержит ли такой файл персональные данные или содержит обезличенные технические данные.

3. Цель обработки персональных данных: анализ пользовательской активности с помощью сервиса «Яндекс.Метрика».

4. Категории субъектов персональных данных: все Пользователи Сайта, которые дали согласие на обработку файлов «cookie».

5. Способы обработки: сбор, запись, систематизация, накопление, хранение, уточнение (обновление, изменение), извлечение, использование, передача (доступ, предоставление), блокирование, удаление, уничтожение персональных данных.

6. Срок обработки и хранения: до получения от Субъекта персональных данных требования о прекращении обработки/отзыва согласия.

7. Способ отзыва: заявление об отзыве в письменном виде путём его направления на адрес электронной почты Оператора: info@rcsi.science или путем письменного обращения по юридическому адресу: 119991, г. Москва, Ленинский просп., д.32А

8. Субъект персональных данных вправе запретить своему оборудованию прием этих данных или ограничить прием этих данных. При отказе от получения таких данных или при ограничении приема данных некоторые функции Сайта могут работать некорректно. Субъект персональных данных обязуется сам настроить свое оборудование таким способом, чтобы оно обеспечивало адекватный его желаниям режим работы и уровень защиты данных файлов «cookie», Оператор не предоставляет технологических и правовых консультаций на темы подобного характера.

9. Порядок уничтожения персональных данных при достижении цели их обработки или при наступлении иных законных оснований определяется Оператором в соответствии с законодательством Российской Федерации.

10. Я согласен/согласна квалифицировать в качестве своей простой электронной подписи под настоящим Согласием и под Политикой обработки персональных данных выполнение мною следующего действия на сайте: https://journals.rcsi.science/ нажатие мною на интерфейсе с текстом: «Сайт использует сервис «Яндекс.Метрика» (который использует файлы «cookie») на элемент с текстом «Принять и продолжить».