A comparative phytochemical analysis of fresh fruits of some cultivated species of the Crataegus L.

Cover Page

Cite item

Full Text

Abstract

Aim – a comparative study of the content of flavonoids in the fresh fruits of some cultivated species of the genus Crataegus L.

Material and methods. The objects of the study were fresh fruits of Crataegus sanguinea Pall., Crataegus submollis Sarg. and Crataegus flabellata (Bosc ex Spach) K. Koch harvested on the territory of the Botanical Garden of Samara University in September 2022 during their ripening. A direct spectrophotometry was chosen as a study method.

Results. The absorption curves of water-alcohol extracts of fresh fruits of the Crataegus flabellata (Bosc ex Spach) K. Koch have a maximum of 280 ± 2 nm due to procyanidins. The highest content of total flavonoid 1.27 ± 0.07% expressed as catechin equivalents was found in the fruits of Crataegus flabellata (Bosc ex Spach) K. Koch. The highest content of the total flavonoids was noted in the exocarp of fresh fruits of the Crataegus flabellata (Bosc ex Spach) K. Koch. Fresh fruits of the Crataegus flabellata (Bosc ex Spach) K. Koch are suitable for obtaining juice, while the content of total flavonoids equivalent to catechin is 0.30 ± 0.02%.

Conclusion. Fruits of the North American species Crataegus flabellata (Bosc ex Spach) K. Koch are promising for the procurement of medicinal plant raw materials and use in medical practice.

About the authors

Yuliya A. Andreeva

Samara State Medical University

Author for correspondence.
Email: andreevaaya@yandex.ru
ORCID iD: 0000-0002-0135-1350

a postgraduate student of the Department of Pharmacognosy with Botany and the Basics of Phytotherapy

Russian Federation, Samara

Vladimir A. Kurkin

Samara State Medical University

Email: v.a.kurkin@samsmu.ru
ORCID iD: 0000-0002-7513-9352

PhD, Professor, Head of the Department of Pharmacognosy with Botany and the Basics of Phytotherapy

Russian Federation, Samara

Olga E. Pravdivtseva

Samara State Medical University

Email: o.e.pravdivtseva@samsmu.ru
ORCID iD: 0000-0003-3318-3168

PhD, Professor, Department of Pharmacognosy with Botany and the Basics of Phytotherapy

Russian Federation, Samara

Tatyana M. Zhavkina

Samara National Research University

Email: tanya.zhavkina@yandex.ru
ORCID iD: 0000-0002-3643-632X

Head of the Department of Dendrology of the Botanical Garden

Russian Federation, Samara

Svetlana A. Rozno

Samara National Research University

Email: Sambg@ssau.ru
ORCID iD: 0000-0003-2015-0893

PhD, Director of the Botanical Garden

Russian Federation, Samara

References

  1. The State Pharmacopoeia of the Russian Federation. XIV edition. M., 2018. [Electronic resource]. (In Russ.). [Государственная фармакопея Российской Федерации. XIV издание. М., 2018]. URL: http://femb.ru/femb/pharmacopea.php
  2. Kiseleva TL, Karpeev AA, Smirnova YuA, et al. Medicinal properties of food plants. M., 2007. (In Russ.). [Киселева Т.Л., Карпеев А.А., Смирнова Ю.А., и др. Лечебные свойства пищевых растений. М., 2007].
  3. Kurkin VA, Pravdivceva OE, Shajkhutdinov IKh, et al. Species of the genus hawthorn (Crataegus L.): standardization and creation of medicines. Samara, 2020. (In Russ.). [Куркин В.А., Правдивцева О.Е., Шайхутдинов И.Х., и др. Виды рода боярышник (Crataegus L.): стандартизация и создание лекарственных препаратов. Самара, 2020].
  4. European Pharmacopoeia. – 8 ed. Strasbourg: Directorate for the Quality of Medicines & HealthCare of the Council of Europe, 2013.
  5. Kurkina AV. Flavonoids of pharmacopoeial plants. Samara, 2012. (In Russ.). [Куркина А.В. Флавоноиды фармакопейных растений. Самара, 2012].
  6. The State Pharmacopoeia of the Republic of Belarus. Vol. 2. Minsk, 2016. [Государственная фармакопея Республики Беларусь. Том 2. Минск, 2016].
  7. The State Pharmacopoeia of the Republic of Kazakhstan. Vol. 1. Astana, 2015. [Государственная фармакопея Республики Казахстан. Том 1. Астана, 2015].
  8. Trees and shrubs of the USSR. Moscow–Leningrad, 1954, Vol. 3. (In Russ.). [Деревья и кустарники СССР. Т. 3. Москва–Ленинград, 1954].
  9. Patent «Method for quantifying the amount of flavonoids in the fruits of Crataegus submollis Sarg.» № RU 2695760 from 25.07.2019. / Kurkin VА, Shaikhutdinov IKh, Pravdivtseva OE. (In Russ.). [Патент «Способ количественного определения суммы флавоноидов в плодах боярышника мягковатого» № RU 2695760 от 25.07.2019. / Куркин В.А., Шайхутдинов И.Х., Правдивцева О.Е.].
  10. Khishova OM, Buzuk GN. Quantitative determination of procyanidins in hawthorn fruits. Pharmaceutical Chemistry Journal. 2006;40(2):79-81. (In Russ.). [Хишова О.М., Бузук Г.Н. Количественное определение процианидинов плодов боярышника. Химико-фармацевтический журнал. 2006;40(2):79-81]. doi: 10.1007/s11094-006-0063-1
  11. Plant resources of Russia: Wild flowering plants, their composition and biological activity. Vol. 2. SPb.; M., 2009. (In Russ.). [Растительные ресурсы России: Дикорастущие цветковые растения, их компонентный состав и биологическая активность. Т. 2. СПб.; М., 2009].
  12. Morozova TV, Kurkin VA, Pravdivtseva OE, et al. The content of total flavonoids in the fruits and shoots of some hawthorn species. Aspirantskij vestnik Povolzh'ja. 2018;18(1-2):22-24. (In Russ.). [Морозова Т.В., Куркин В.А., Правдивцева О.Е., и др. Сравнительное фитохимическое исследование плодов, побегов и цветков некоторых видов рода боярышник. Аспирантский вестник Поволжья. 2018;18(1-2):22-24]. doi: 10.17816/2075-2354.2018.18.22-24
  13. Kurkin VA, Shajkhutdinov IH, Pravdivceva OE, et al. Constituents of Crataegus submollis Fruit. Chemistri of Natural Compounds. 2021;57(2):350-352. doi: 10.1007/s10600-021-03349-3

Supplementary files

Supplementary Files
Action
1. JATS XML
2. Figure 1. Absorption curve of catechin alcohol solution

Download (953KB)
3. Figure 2. Chemical structure of catechin

Download (864KB)
4. Figure 3. Absorption curve of extraction from the fruit of Crataegus sanguinea Pall. (dilution 1:150)

Download (967KB)
5. Figure 4. Absorption curve of extraction from the fruits of the Crataegus submollis Sarg. (dilution 1:150)

Download (987KB)
6. Figure 5. Absorption curve of extraction from the fruits of the Crataegus flabellatа (Bosc ex Spach) K. Koch (dilution 1:150)

Download (993KB)
7. Figure 6. Absorption curve of extraction from the exocarp of Crataegus flabellatа (Bosc ex Spach) K. Koch (dilution 1:375)

Download (1005KB)
8. Figure 7. Absorption curve of extraction from the pulp of the fruits of the Crataegus flabellatа (Bosc ex Spach) K. Koch (dilution 1:150)

Download (984KB)
9. Figure 8. Absorption curve of extraction from the seeds of Crataegus flabellatа (Bosc ex Spach) K. Koch (dilution 1:150)

Download (1007KB)
10. Figure 9. Absorption curve of the juice of fresh fruits of the Crataegus submollis Sarg. (dilution 1:50)

Download (988KB)
11. Figure 10. Absorption curve of the juice of fresh fruits of the Crataegus flabellatа (Bosc ex Spach) K. Koch (dilution 1:50)

Download (1MB)

Copyright (c) 2023 Andreeva Y.A., Kurkin V.A., Pravdivtseva O.E., Zhavkina T.M., Rozno S.A.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Согласие на обработку персональных данных с помощью сервиса «Яндекс.Метрика»

1. Я (далее – «Пользователь» или «Субъект персональных данных»), осуществляя использование сайта https://journals.rcsi.science/ (далее – «Сайт»), подтверждая свою полную дееспособность даю согласие на обработку персональных данных с использованием средств автоматизации Оператору - федеральному государственному бюджетному учреждению «Российский центр научной информации» (РЦНИ), далее – «Оператор», расположенному по адресу: 119991, г. Москва, Ленинский просп., д.32А, со следующими условиями.

2. Категории обрабатываемых данных: файлы «cookies» (куки-файлы). Файлы «cookie» – это небольшой текстовый файл, который веб-сервер может хранить в браузере Пользователя. Данные файлы веб-сервер загружает на устройство Пользователя при посещении им Сайта. При каждом следующем посещении Пользователем Сайта «cookie» файлы отправляются на Сайт Оператора. Данные файлы позволяют Сайту распознавать устройство Пользователя. Содержимое такого файла может как относиться, так и не относиться к персональным данным, в зависимости от того, содержит ли такой файл персональные данные или содержит обезличенные технические данные.

3. Цель обработки персональных данных: анализ пользовательской активности с помощью сервиса «Яндекс.Метрика».

4. Категории субъектов персональных данных: все Пользователи Сайта, которые дали согласие на обработку файлов «cookie».

5. Способы обработки: сбор, запись, систематизация, накопление, хранение, уточнение (обновление, изменение), извлечение, использование, передача (доступ, предоставление), блокирование, удаление, уничтожение персональных данных.

6. Срок обработки и хранения: до получения от Субъекта персональных данных требования о прекращении обработки/отзыва согласия.

7. Способ отзыва: заявление об отзыве в письменном виде путём его направления на адрес электронной почты Оператора: info@rcsi.science или путем письменного обращения по юридическому адресу: 119991, г. Москва, Ленинский просп., д.32А

8. Субъект персональных данных вправе запретить своему оборудованию прием этих данных или ограничить прием этих данных. При отказе от получения таких данных или при ограничении приема данных некоторые функции Сайта могут работать некорректно. Субъект персональных данных обязуется сам настроить свое оборудование таким способом, чтобы оно обеспечивало адекватный его желаниям режим работы и уровень защиты данных файлов «cookie», Оператор не предоставляет технологических и правовых консультаций на темы подобного характера.

9. Порядок уничтожения персональных данных при достижении цели их обработки или при наступлении иных законных оснований определяется Оператором в соответствии с законодательством Российской Федерации.

10. Я согласен/согласна квалифицировать в качестве своей простой электронной подписи под настоящим Согласием и под Политикой обработки персональных данных выполнение мною следующего действия на сайте: https://journals.rcsi.science/ нажатие мною на интерфейсе с текстом: «Сайт использует сервис «Яндекс.Метрика» (который использует файлы «cookie») на элемент с текстом «Принять и продолжить».