An approach to standardization of licorice herb (Glycyrrhiza glabra L.)

Cover Page

Cite item

Full Text

Abstract

Aim – to develop a method for standardization of licorice herb.

Material and methods. The material for the study was licorice herb harvested in Alekseevka settlement of the Samara Region (2021), Tatarskaya Kargala village of Sakmarskiy area of the Orenburg Region (2017), Derzhavinsk city of the Republic of Kazakhstan (2018), Bol'shaya Chernigovka village of Bol'shchernigovsk area of the Samara Region (2019), and a commercial sample of licorice root raw material from AO "Krasnogorskleksredstva". In addition, the reference standards (RS) were used: pinostrobin, licuraside, quercetin, rutin, luteolin and glycyram. The authenticity was determined by the thin layer chromatography (qualitative analysis). For the quantitative analysis, we used the differential spectrophotometry, conducted in accordance with Pharmacopoeial monograph 1.2.1.1.0003.15 "Spectrophotometry in ultraviolet and visible spectra". The spectral characteristics of water-alcohol extracts were evaluated on spectrophotometer "Specord 40" (Analytik Jena AG, Germany).

Results. The dominant flavonoid substance, pinocembrin, was detected. This compound in chloroform-ethanol (4:1) solvent system had blue fluorescence at 365 nm. During the development of the chromatogram with an alkaline solution of diazobenzene sulphonic acid, a light green stain (pinoсembrin) was detected practically at the level of the pinostrobin stain. It is reasonable to determine the diagnostic flavonoid pinocembrin of licorice herb using pinostrobin as the reference standard. The flavonoids pinocembrin and pinostrobin have similar spectral characteristics and are similar in chemical structure. A method has been developed for quantitative determination of the total flavonoids in terms of pinocembrin in water-ethanol extract of licorice herb (Glycyrrhiza glabra L.) using the differential spectrophotometry. The total flavonoid content in the licorice herb varies from 0.39±0.002% to 3.48±0.015% (in terms of pinocembrin).

About the authors

Olga A. Belova

Samara State Medical University

Email: belova_oa@pranapharm.ru
ORCID iD: 0000-0002-4767-0824

a postgraduate student of the Department of Pharmacognosy with botany and the basics of phytotherapy

Russian Federation, Samara

Vladimir A. Kurkin

Samara State Medical University

Author for correspondence.
Email: v.a.kurkin@samsmu.ru
ORCID iD: 0000-0002-7513-9352

PhD, Professor, Head of the Department of Pharmacognosy with botany and the basics of phytotherapy

Russian Federation, Samara

Elizaveta A. Smirnova

Samara State Medical University

Email: lisa215847@gmail.com
ORCID iD: 0000-0002-9162-0453

a 6th year student of the Institute of Pediatrics

Russian Federation, Samara

Maksim V. Egorov

Samara State Medical University

Email: m.v.egorov@samsmu.ru
ORCID iD: 0000-0001-9441-2628

PhD, Associate professor of the Department of Pharmacognosy with botany and the basics of phytotherapy

Russian Federation, Samara

References

  1. Aseeva TA, Blinova KF, Yakovlev GP. Medicinal developments of Tibetan medicine. Novosibirsk, 1985. (In Russ.). [Асеева Т.А., Блинова К.Ф., Яковлев Г.П. Лекарственные растения тибетской медицины. Новосибирск, 1985].
  2. Kruganova EA. A review of the species Glycyrrhiza L. and Meristotropis Fisch. et Mey. In: Proceedings of the Botanical Institute of the Academy of Sciences of the USSR. 1955;1(2):161-197. (In Russ.). [Круганова Е.А. Обзор видов Glycyrrhiza L. и Meristotropis Fisch. et Mey. В кн.: Труды Ботанического института АН СССР. 1955;1(2):161-197].
  3. Chikov PS. Atlas of Areals and Resources of Medicinal Plants of the USSR. M., 1980. (In Russ.). [Чиков П.С. Атлас ареалов и ресурсов лекарственных растений СССР. М., 1980].
  4. Grigor'ev YuS, Vasil'chenko IT. Flora of the USSR. Vol. 13, M., L., 1948:230-239. (In Russ.). [Григорьев Ю.С., Васильченко И.Т. Флора СССР. Т. 13, М., Л., 1948:230-239].
  5. The State Pharmacopoeia оf the Russian Federation, XIV ed. [Electronic resource]. (In Russ.). [Государственная фармакопея Российской Федерации XIV изд. (электронное издание)]. Available at: https://femb.ru/record/pharmacopea14
  6. Shreter GK. Medicinal plants and herbal raw materials included in the national pharmacopoeia M., 1972. (In Russ.). [Шретер Г.К. Лекарственные растения и растительное сырье, включенные в отечественные фармакопеи. М., 1972].
  7. The state register of medicines [Electronic resource]. (In Russ.). [Государственный реестр лекарственных средств (Электронный ресурс)]. Available at: http://grls.rosminzdrav.ru/grls.aspx
  8. Egorov MV, Kurkin VA, Zapesochnaya GG, Bykov VA. The qualitative and quantitative analysis of glycyrrhiza drugs and preparations. Proceedings of Voronezh State University. Series: Chemistry. Biology. Pharmacy. 2005;1:175-180. (In Russ.). [Егоров М.В., Куркин В.А., Запесочная Г.Г., Быков В.А. Качественный и количественный анализ сырья и препаратов солодки. Вестник ВГУ. Серия: Химия. Биология. Фармация. 2005;1:175-180].
  9. Egorov MV, Kurkin VA. Improvement of the methods of standardization of licorice roots. Izvestiya Samarskogo nauchnogo centra Rossijskoj akademii nauk. 2011;13(1):1992-1995. (In Russ.). [Егоров М.В., Куркин В.А. Совершенствование методов стандартизации корней солодки. Известия Самарского научного центра Российской академии наук. 2011;13(1):1992-1995].
  10. Ermakova VA, Samylina IA, Kovaleva TYu, et al. Licorice (glycyrrhiza) roots: analysis of the requirements of the pharmacopoeia. Pharmacy. 2019;68(6):16-19. (In Russ.). [Ермакова В.А., Самылина И.А., Ковалева Т.Ю., и др. Корни солодки: анализ фармакопейных требований. Фармация. 2019;68(6):16-19]. doi: 10.29296/25419218-2019-06-03
  11. Olennikov DN, Zilfikarov IN, Vennos C. Microcolumn HPLC-UV analysis of Glycyrrhiza uralensis plant material and preparations based on licorice. Pharmaceutical Chemistry Journal. 2018;52(12):24-29. (In Russ.). [Оленников Д.Н., Зилфикаров И.Н., Веннос С. Применение микроколоночной ВЭЖХ-УФ для анализа Glycyrrhiza uralensis и препаратов солодки. Химико-фармацевтический журнал. 2018;52(12):24-29]. doi: 10.30906/0023-1134-2018-52-12-24-29
  12. Kurkin VA. Pharmacognosy. Samara, 2020. (In Russ.). [Куркин В.А. Фармакогнозия. Самара, 2020].
  13. Lauren DR, Jensen DJ, Douglas JA, Follett JM. Efficient method for determining the glycyrrhizin content of fresh and dried roots, and root extracts, of Glycyrrhiza species. Phytochemical Analysis. 2001;12(5):332-335. doi: 10.1002/pca.597
  14. Botirov EH, Kiyamitdinova F, Malikov VM. Flavonoids of the aerial part of Glycyrrhiza glabra. Chemistry of natural compounds. 1986;1:111-112. (In Russ.). [Ботиров Э.Х., Киямитдинова Ф., Маликов В.М. Флавоноиды надземной части Glycyrrhiza glabra. Химия природных соединений. 1986;1:111-112].
  15. Yuldashev MP, Botirova EH, Vdovin AD, Abdullaev AD. Glabrizoflavone is a new izoflavone from Glycyrrhiza glabra L. Bioorganic chemistry. 2000;26(11):873-876. (In Russ.). [Юлдашев М.П., Ботиров Э.Х., Вдовин А.Д., Абдуллаев А.Д. Глабризофлавон – новый изофлавон из Glycyrrhiza glabra L. Биоорганическая химия. 2000;26(11):873-876].
  16. Aiello F, Armentano B, Polerà N, et al. From Vegetable Waste to New Agents for Potential Health Applications: Antioxidant Properties and Effects of Extracts, Fractions and Pinocembrin from Glycyrrhiza glabra L. Aerial Parts on Viability of Five Human Cancer Cell Lines. J Agric Food Chem. 2017;65(36):7944-7954. doi: 10.1021/acs.jafc.7b03045
  17. Dong Y, Zhao M, Sun-Waterhouse D, et al. Absorption and desorption behaviour of the flavonoids from Glycyrrhiza glabra L. leaf on macroporous adsorption resins. Food Chem. 2015;168:38-45. doi: 10.1016/j.foodchem.2014.07.109
  18. Chakotiya AS, Chawla R, Thakur P, et al. In vitro bactericidal activity of promising nutraceuticals for targeting multidrug resistant Pseudomonas aeruginosa. Nutrition. 2016;7-8(32):890-897. doi: 10.1016/j.nut.2016.01.024
  19. Wang KL, Yu YC, Chen HY, et al. Recent Advances in Glycyrrhiza glabra (Licorice)-Containing Herbs Alleviating Radiotherapy- and Chemotherapy-Induced Adverse Reactions in Cancer Treatment. Metabolites. 2022;12(6):535. doi: 10.3390/metabo12060535
  20. Frattaruolo L, Carullo G, Brindisi M, et al. Antioxidant and Anti-Inflammatory Activities of Flavanones from Glycyrrhiza glabra L. (licorice) Leaf Phytocomplexes: Identification of Licoflavanone as a Modulator of NF-kB/MAPK Pathway. Antioxidants (Basel, Switzerland). 2019;8(6):186. doi: 10.3390/antiox8060186
  21. Kurkina AV. Flavonoids of pharmacopoeial plants. Samara, 2012. (In Russ.). [Куркина А.В. Флавоноиды фармакопейных растений. Самара, 2012].

Supplementary files

Supplementary Files
Action
1. JATS XML
2. Figure 1. Chemical structure of glycyrrhizic acid.

Download (118KB)
3. Figure 2. Chemical structure of licuraside.

Download (57KB)
4. Figure 3. Chemical structure of pinocembrin.

Download (66KB)
5. Figure 4. TLC-chromatogram of water-ethanol extraction from Glycyrrhiza glabra L. roots and herbs in a solvent system chloroform – ethanol (4:1): A – detection in visible light; B – detection in UV light at a wavelength of 365 nm; C – detection in UV light at a wavelength of 365 nm after processing with an ethanol solution of aluminum chloride (AlCl3); D – detection after processing with solution of diazobenzenesulfonic acid.

Download (549KB)
6. Figure 5. Chemical structure of pinostrobin.

Download (64KB)
7. Figure 6. Electronic spectra of the water - ethanol extraction from Glycyrrhiza glabra L.: 1 – initial solution; 2 – solution with the addition of aluminum chloride.

Download (98KB)
8. Figure 7. Electronic spectra of ethanol solutions of pinostrobin: 1 – initial solution; 2 – solution with the addition of aluminum chloride.

Download (84KB)
9. Figure 8. Electronic spectrum of solution of ethanol extraction of pinostrobin (differential spectrum).

Download (86KB)
10. Figure 9. Electronic spectrum of solution of water - ethanol extraction from Glycyrrhiza glabra L. herbs (differential spectrum).

Download (82KB)

Copyright (c) 2023 Belova O.A., Kurkin V.A., Smirnova E.A., Egorov M.V.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Согласие на обработку персональных данных с помощью сервиса «Яндекс.Метрика»

1. Я (далее – «Пользователь» или «Субъект персональных данных»), осуществляя использование сайта https://journals.rcsi.science/ (далее – «Сайт»), подтверждая свою полную дееспособность даю согласие на обработку персональных данных с использованием средств автоматизации Оператору - федеральному государственному бюджетному учреждению «Российский центр научной информации» (РЦНИ), далее – «Оператор», расположенному по адресу: 119991, г. Москва, Ленинский просп., д.32А, со следующими условиями.

2. Категории обрабатываемых данных: файлы «cookies» (куки-файлы). Файлы «cookie» – это небольшой текстовый файл, который веб-сервер может хранить в браузере Пользователя. Данные файлы веб-сервер загружает на устройство Пользователя при посещении им Сайта. При каждом следующем посещении Пользователем Сайта «cookie» файлы отправляются на Сайт Оператора. Данные файлы позволяют Сайту распознавать устройство Пользователя. Содержимое такого файла может как относиться, так и не относиться к персональным данным, в зависимости от того, содержит ли такой файл персональные данные или содержит обезличенные технические данные.

3. Цель обработки персональных данных: анализ пользовательской активности с помощью сервиса «Яндекс.Метрика».

4. Категории субъектов персональных данных: все Пользователи Сайта, которые дали согласие на обработку файлов «cookie».

5. Способы обработки: сбор, запись, систематизация, накопление, хранение, уточнение (обновление, изменение), извлечение, использование, передача (доступ, предоставление), блокирование, удаление, уничтожение персональных данных.

6. Срок обработки и хранения: до получения от Субъекта персональных данных требования о прекращении обработки/отзыва согласия.

7. Способ отзыва: заявление об отзыве в письменном виде путём его направления на адрес электронной почты Оператора: info@rcsi.science или путем письменного обращения по юридическому адресу: 119991, г. Москва, Ленинский просп., д.32А

8. Субъект персональных данных вправе запретить своему оборудованию прием этих данных или ограничить прием этих данных. При отказе от получения таких данных или при ограничении приема данных некоторые функции Сайта могут работать некорректно. Субъект персональных данных обязуется сам настроить свое оборудование таким способом, чтобы оно обеспечивало адекватный его желаниям режим работы и уровень защиты данных файлов «cookie», Оператор не предоставляет технологических и правовых консультаций на темы подобного характера.

9. Порядок уничтожения персональных данных при достижении цели их обработки или при наступлении иных законных оснований определяется Оператором в соответствии с законодательством Российской Федерации.

10. Я согласен/согласна квалифицировать в качестве своей простой электронной подписи под настоящим Согласием и под Политикой обработки персональных данных выполнение мною следующего действия на сайте: https://journals.rcsi.science/ нажатие мною на интерфейсе с текстом: «Сайт использует сервис «Яндекс.Метрика» (который использует файлы «cookie») на элемент с текстом «Принять и продолжить».