Ecological-coenotic characteristics of Cantharellus cibarius Fr. and its tolerance to human impact in southern taiga and sub-taiga forests of the Kirov Region

Cover Page

Cite item

Full Text

Abstract

The paper analyzes plant communities with Cantharellus cibarius Fr. in southern taiga and sub-taiga forests in the Kirov Region. Golden chanterelle occurs mostly in pure pine forests and pine forests mixed with spruce and birch of green-moss, lichen and cowberry types in young to maturing stands; the crown density is low or medium. Species richness of herbaceous-shrub storey in the studied communities varied from 5 to 29. The ecological preferences of C. cibarius, defined with Ellenberg (1974) scales, allow to characterize the species in the following way: temperate climate species, shade-resistant, rarely found in conditions of total shading; mesophyte regarding soil humidity, prefers acidic soils with low nitrogen, but, as an exception, marked on neutral soils rich in nitrogen. The differences in the species ecological preferences in conditions of southern taiga and sub-taiga are insignificant. The hemeroby index varied from 0,05 to 0,33 for the studied communities. The average share of species tolerant to human impact was 13,23%, and the share of anthropophobic species – 86,77%. These data characterise C. cibarius as the species capable of tolerating moderate human impact in southern taiga subzone, but being less tolerant to human impact in sub-taiga areas and coniferous-broadleaved forests.

About the authors

Anastasia A. Sorokina

Vyatka State Agricultural Academy; Professor Zhitkov Russian Research Institute of Game Management and Fur Farming

Author for correspondence.
Email: nastaj@yandex.ru

master student of Ecology and Zoology Department; laboratory assistant of Ecology and Plant Resources Department

Russian Federation, Kirov

Ecaterina A. Luginina

Vyatka State Agricultural Academy; Professor Zhitkov Russian Research Institute of Game Management and Fur Farming

Email: e.luginina@gmail.com

assistant of Ecology and Zoology Department; researcher of Ecology and Plant Resources Department

Russian Federation, Kirov

References

  1. Бурова Л.Г. Экология грибов макромицетов. М.: Наука, 1986. 222 с.
  2. Шубин В.И. Микоризные грибы северо-запада Европейской части СССР (экологическая характеристика). Петрозаводск: КФАН СССР, 1988. 212 с.
  3. Егошина Т.Л. Недревесные растительные ресурсы России. М.: НИА-Природа, 2005. 80 с.
  4. Ли Юй, Тулигуер, Бао Хайин, Широких А.А., Широких И.Г., Егошина Т.Л., Кириллов Д.В. Лекарственные грибы в традиционной китайской медицине и современных биотехнологиях. Киров: О-Краткое, 2009. 320 с.
  5. Переведенцева Л.Г. Лекарственные грибы Пермского края. Пермь: ООО «Проектное бюро «Рейкьявик»», 2011. 146 с.
  6. Егошина Т.Л. Ресурсы грибов // Леса Кировской области. Киров, 2008. С. 143–151.
  7. Скрябина А.А., Сенникова Л.С. Влияние антропогенного воздействия на видовой состав и урожайность съедобных грибов в лесных ценозах // Промысловая оценка и освоение биологических ресурсов: сб. науч. тр. / науч. ред. Б.А. Михайловский, А.А. Гайдар. Киров: ВНИИОЗ, 1988. С. 139–145.
  8. Егошина Т.Л., Лугинина Е.А. Урожайность съедобных грибов в подзоне средней тайги Кировской области // Известия Самарского научного центра Российской академии наук. 2013. № 3 (2). С. 728–730.
  9. Егошина Т.Л., Колупаева К.Г., Лугинина Е.А. Ресурсы дикорастущих ягодных растений Верхнекамского района Кировской области и их использование // Актуальные вопросы ботаники и физиологии растений: мат-лы междунар. науч. конф., 22–25 апреля 2004 г. Саранск: Изд-во Мордов. ун-та, 2004. С. 89–90.
  10. Кириллов Д.В., Переведенцева Л.Г., Егошина Т.Л. Конспект агарикоидных базидиомицетов Кировской области. Киров: Издательство ГНУ ВНИИОЗ им. проф. Б.М. Житкова, 2011. 68 с.
  11. Ставишенко И.В., Лугинина Е.А., Кириллов Д.В., Егошина Т.Л. Макромицеты Государственного природного заказника «Былина». Киров: ООО «Издательство Радуга-ПРЕСС», 2019. 150 с.
  12. СП 2.3.4.009-10. Санитарные правила по заготовке, переработке и реализации грибов. М., 2010. 67 с.
  13. Index Fungorum [Internet] // http://indexfungorum.org/names/Names.asp.
  14. Цапалова И.Э., Бакайтис В.И., Кутафьева Н.П., Позняковский В.М. Экспертиза грибов. Качество и безопасность. Новосибирск: Сиб. унив. изд-во, 2009. 256 с.
  15. Егошина Т.Л., Лугинина Е.А., Кириллов Д.В. Лекарственные растения и грибы народной медицины Кировской области: особенности использования и ресурсы // Вестник Оренбургского государственного университета. 2016. № 4 (192). С. 66–71.
  16. Vlasenko V., Turmunkh D., Ochirbat E., Budsuren D., Nyamsuren K., Samiya J., Ganbaatar B., Vlasenko A. Medicinal potential of extracts from the chanterelle mushroom, Cantharellus cibarius (Review) and prospects for studying its strains from differs plant communities of ultracontinental regions of the Asia // Results and Prospects of Geobotanical Research in Siberia, dedicated to the 75th anniversary of the laboratory of ecology and geobotany of CSBG SB RAS. Novosibirsk, Russia, May 13–17, 2019. P. 1–4.
  17. Muszynska B., Kała K., Firlej A., Ziaja K. Cantharellus cibarius – Culinary-medicinal mushroom content and biological activity // Acta poloniae pharmaceutica. 2016. Vol. 73, № 3. P. 589–598.
  18. Кириллов Д.В., Егошина Т.Л. Урожайность и ресурсы съедобных грибов в подзоне южной тайги Кировской области // Лесное хозяйство. 2007. № 6. С. 29–31.
  19. Лугинина Е.А., Егошина Т.Л. Ресурсы съедобных грибов в подзоне средней тайги Кировской области // Известия Самарского научного центра Российской академии наук. 2014. Т. 16, № 1 (3). С. 776–778.
  20. Шубин В.И. Макромицеты лесных биоценозов таежной зоны и их использование. Л.: Наука, 1990. 197 с.
  21. Егошина Т.Л. Ресурсы дикорастущих съедобных грибов и их использование в Приволжском федеральном округе // Хвойные бореальной зоны. 2009. № 1 (XXVI). С. 141–145.
  22. Лугинина Е.А., Егошина Т.Л. Ресурсы дикорастущих съедобных грибов в Северо-Западном федеральном округе // Известия Самарского научного центра Российской академии наук. 2015. Т. 17, № 5. С. 132–137.
  23. Norvell L. Loving the chanterelle to death? The ten-year Oregon Chanterelle Project, 1995. 21 p.
  24. Perez-Moreno J., Martinez-Reyes M., Yescas-Perez A., Delgado-Alvarado A., Xoconostle-Cazares B. Wild mushroom markets in central Mexico and a case study at Ozumba // Economic Botany. 2008. Vol. 62 (3). P. 425–436.
  25. Bonet J.A., Fischer C.R., Colinas C. The relationship between forest age and aspect on the production of sporocarps of ectomycorrhizal fungi in Pinus sylvestris forests of the Central Pyrenees // Forest Ecology and Management. 2004. Vol. 203 (1–3). P. 157–175.
  26. Svanberg I., Lindh H. Mushroom hunting and consumption in twenty-first century post-industrial Sweden // Ethnobiology and Ethnomedicine. 2019. Vol. 15:42. P. 1–23. doi: 10.1186/s13002-019-0318-z.
  27. Tahvanainen V., Miina J., Kurttila M. Climatic and economic factors affecting the annual supply of wild edible mushrooms and berries in Finland // Forests. 2019. Vol. 10 (5). P. 1–12. doi: 10.3390/f10050385.
  28. Jansen E., van Dobben H.F. Is Decline of Cantharellus cibarius in the Netherlands Due to Air Pollution? // Springer. 1987. Vol. 16, № 4. P. 211–213.
  29. Ellenberg H. Ziegerwerte der Gefaspflanzen Mitteleuropeas // Scripta geobotanica. Gottingen. 1974. Vol. 9. 197 p.
  30. Frank D., Klotz S. Biologisch-okologisch Daten zur Flora der DDR. Halle (Saale), 1990. 167 p.
  31. Суюндуков И.В. Устойчивость некоторых видов семейства Orchidaceae к антропогенным воздействиям на Южном Урале // Известия Самарского научного центра Российской академии наук. 2011. Т. 13, № 5 (3). С. 108–112.
  32. Пестряков Б.Н., Черосов М.М., Ишбирдин А.Р. Гемеробиальность растений Якутии // Научные ведомости. 2011. № 9. С. 131–135.
  33. Hill M.O., Roy D.B., Thompson K.S. Hemeroby, urbanity and ruderality: bioindicators of disturbance and human impact // Journal of Applied Ecology. 2002. Vol. 39. P. 708–720. doi: 10.1046/j.1365-2664.2002.00746.x.
  34. Steinhardt U., Herzog F., Lausch A., Müller E., Lehmann S. Hemeroby index for landscape monitoring and evaluation // Environmental indices – system analysis approach / eds Y.A. Pykh, D.E. Hyatt, R.J. Lenz. Oxford, EOLSS Publ., 1999. P. 237–254.
  35. Reif A., Walentowski H. The assessment of naturalness and its role for nature conservation and forestry in Europe // Waldökologie, Landschaftsforschung und Naturschutz. 2008. Vol. 6. P. 63–76.
  36. Kiedrzynski M., Kiedrzynska E., Witosławski P., Urbaniak M., Kurowski J.K. Historical land use, actual vegetation, and the hemeroby levels in ecological evaluation of an urban river valley in perspective of its rehabilitation plan // Polish Journal of Environmental Studies. 2014. Vol. 23, № 1. P. 109–117.
  37. Marino Maldonado B.A., Alvarado Vazquez M.A., Cordero I.C., Guzman Lucio M.A. Hemeroby index for the assessment of the conservation of pine-oak forests in a micro-watershed // Revista Mexicana de Ciencias Forestales. 2017. Vol. 8 (44). P. 1–30.
  38. Ишмурзина М.Г., Барлыбаева М.Ш. Гемеробиальность синантропных и синантропизированных растительных сообществ Южно-Уральского заповедника // Биология. Науки о земле. 2015. Т. 25, вып. 2. С. 77–81.

Supplementary files

Supplementary Files
Action
1. JATS XML

Copyright (c) 2020 Sorokina A.A., Luginina E.A.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Согласие на обработку персональных данных с помощью сервиса «Яндекс.Метрика»

1. Я (далее – «Пользователь» или «Субъект персональных данных»), осуществляя использование сайта https://journals.rcsi.science/ (далее – «Сайт»), подтверждая свою полную дееспособность даю согласие на обработку персональных данных с использованием средств автоматизации Оператору - федеральному государственному бюджетному учреждению «Российский центр научной информации» (РЦНИ), далее – «Оператор», расположенному по адресу: 119991, г. Москва, Ленинский просп., д.32А, со следующими условиями.

2. Категории обрабатываемых данных: файлы «cookies» (куки-файлы). Файлы «cookie» – это небольшой текстовый файл, который веб-сервер может хранить в браузере Пользователя. Данные файлы веб-сервер загружает на устройство Пользователя при посещении им Сайта. При каждом следующем посещении Пользователем Сайта «cookie» файлы отправляются на Сайт Оператора. Данные файлы позволяют Сайту распознавать устройство Пользователя. Содержимое такого файла может как относиться, так и не относиться к персональным данным, в зависимости от того, содержит ли такой файл персональные данные или содержит обезличенные технические данные.

3. Цель обработки персональных данных: анализ пользовательской активности с помощью сервиса «Яндекс.Метрика».

4. Категории субъектов персональных данных: все Пользователи Сайта, которые дали согласие на обработку файлов «cookie».

5. Способы обработки: сбор, запись, систематизация, накопление, хранение, уточнение (обновление, изменение), извлечение, использование, передача (доступ, предоставление), блокирование, удаление, уничтожение персональных данных.

6. Срок обработки и хранения: до получения от Субъекта персональных данных требования о прекращении обработки/отзыва согласия.

7. Способ отзыва: заявление об отзыве в письменном виде путём его направления на адрес электронной почты Оператора: info@rcsi.science или путем письменного обращения по юридическому адресу: 119991, г. Москва, Ленинский просп., д.32А

8. Субъект персональных данных вправе запретить своему оборудованию прием этих данных или ограничить прием этих данных. При отказе от получения таких данных или при ограничении приема данных некоторые функции Сайта могут работать некорректно. Субъект персональных данных обязуется сам настроить свое оборудование таким способом, чтобы оно обеспечивало адекватный его желаниям режим работы и уровень защиты данных файлов «cookie», Оператор не предоставляет технологических и правовых консультаций на темы подобного характера.

9. Порядок уничтожения персональных данных при достижении цели их обработки или при наступлении иных законных оснований определяется Оператором в соответствии с законодательством Российской Федерации.

10. Я согласен/согласна квалифицировать в качестве своей простой электронной подписи под настоящим Согласием и под Политикой обработки персональных данных выполнение мною следующего действия на сайте: https://journals.rcsi.science/ нажатие мною на интерфейсе с текстом: «Сайт использует сервис «Яндекс.Метрика» (который использует файлы «cookie») на элемент с текстом «Принять и продолжить».