Biochemical composition of fruit must from small-fruit apple varieties grown in the Southern Baikal Region
- Authors: Suprun N.P.1, Gusakova G.S.1, Anikina N.S.2, Slastya E.A.2
-
Affiliations:
- Irkutsk National Research Technical University
- All-Russian National Research Institute of Vinegrousing and Winemaking, “Magarach” RAS”
- Issue: Vol 13, No 4 (2023)
- Pages: 611-620
- Section: Physico-chemical biology
- URL: https://ogarev-online.ru/2227-2925/article/view/301386
- DOI: https://doi.org/10.21285/2227-2925-2023-13-4-611-620
- EDN: https://elibrary.ru/FFIUJW
- ID: 301386
Cite item
Full Text
Abstract
About the authors
N. P. Suprun
Irkutsk National Research Technical University
Email: suprun_np@mail.ru
G. S. Gusakova
Irkutsk National Research Technical University
Email: gusakova58@mail.ru
N. S. Anikina
All-Russian National Research Institute of Vinegrousing and Winemaking, “Magarach” RAS”
Email: hv26@mail.ru
E. A. Slastya
All-Russian National Research Institute of Vinegrousing and Winemaking, “Magarach” RAS”
Email: phyton.crimea@gmail.com
References
- Tsoupras A., Moran D., Lordan R., Zabetakis I. Functional properties of the fermented alcoholic beverages: apple cider and beer // Functional foods and their implications for health promotion / eds I. Zabetakis, A.B. Tsoupras, R. Lordan, D.P. Ramji. Academic Press, 2023. P. 319–339. doi: 10.1016/B978-0-12-823811-0.00013-4.
- Бабаева М.В., Кулаков В.Г., Иванов А.В. Анализ отрасли плодово-ягодного виноделия на территории РФ // Агропромышленный комплекс: состояние, проблемы, перспективы: сб. статей XV Междунар. науч.-практ. конф. Пенза: Изд-во ПГАУ, 2020. С.184–186. EDN: FLHNDK.
- Алексанян К.А., Ткачук Л.А. Технология производства фруктово-ягодных натуральных вин: монография. Минск: Беларуская навука, 2012. 305 с.
- Čakar U., Petrović A., Pejin B., Čakar M., Živković M., Vajs V., et al. Fruit as a substrate for a wine: a case study of selected berry and drupe fruit wines // Scientia Horticulturae. 2019. Vol. 244. P. 42–49. doi: 10.1016/j.scienta.2018.09.020.
- Pando Bedriñana R., Picinelli Lobo A., Rodríguez Madrera R., Suárez Valles B. Characteristics of ice juices and ciders made by cryo-extraction with different cider apple varieties and yeast strains // Food Chemistry. 2020. Vol. 310. P. 125831. doi: 10.1016/j.foodchem.2019.125831.
- Swami S.B., Thakor N.J., Divate A.D. Fruit wine production: a review // Journal of Food Research and Technology. 2014. Vol. 2, no. 3. P. 93–100.
- Calugar P.C., Coldea T.E., Salantă L.C., Pop C.R., Pasqualone A., Burja-Udrea C., et al. An overview of the factors influencing apple cider sensory and microbial quality from raw materials to emerging processing technologies // Processes. 2021. Vol. 9, no. 3. P. 502. doi: 10.3390/pr9030502.
- Агеева Н.М., Ульяновская Е.В., Ширшова А.А., Тихонова А.Н., Храпов А.А., Чернуцкая Е.А. Физико-химические показатели сидров различных производителей // Плодоводство и виноградарство Юга России. 2023. N 79 (1). С. 242–252. doi: 10.30679/2219-5335-20231-79-242-252. EDN: KARHGN.
- Ostrom M.R., Conner D.S., Tambet H., Smith K.S., Sirrine J.R., Howard P.H., et al. Apple grower research and extension needs for craft cider // American Society for Horticultural Science. 2022. Vol. 32, no. 2. P. 147–157. doi: 10.21273/HORTTECH04827-21.
- Weide J.V., van Nocker S., Gottschalk C. Metaanalysis of apple (Malus × domestica Borkh.) fruit and juice quality traits for potential use in hard cider production // Plants, People, Planet. 2022. Vol. 4, no. 5. Р. 463–475. doi: 10.1002/ppp3.10262.
- Bortolini D.G., Benvenutti L., Demiate I.M., Nogueira A., Alberti A., Ferreira Zielinski A.A. A new approach to the use of apple pomace in cider making for the recovery of phenolic compounds // LWT. 2020. Vol. 126. Р. 109316. doi: 10.1016/j.lwt.2020.109316.
- Włodarska K., Pawlak-Lemańska K., Górecki T., Sikorska E. Classification of commercial apple juices based on multivariate analysis of their chemical profiles // International Journal of Food Properties. 2017. Vol. 20, no. 8. P. 1773–1785. doi: 10.1080/10942912.2016.1219367.
- Barker B.T.P. The production of cider fruit on bush trees – vintage quality trials // Annual Report of the Long Ashton Research Station. 1943. P. 124–135.
- Lea A.G.H., Drilleau J.-F. Cidermaking // Fermented Beverage Production / eds A.G.H. Lea, J.R. Piggott. New York: Springer New York, 2003. P. 59–87. doi: 10.1007/978-1-4615-0187-9_4.
- Delgado Á. García-Fernández B., Gómez-Cortecero A., Dapena E. Susceptibility of cider apple accessions to European canker – comparison between evaluations in field planted trees and rapid screening tests // Plants. 2022. Vol. 11, no. 9. P. 1145. doi: 10.3390/plants11091145.
- Lahaye M., Thoulouze L., Calatraba M., Gauclain T., Falourd X., Le-Quere J.-M., et al. A multimodal and multiscale investigation of factors affecting the juice yield of cider apples // Food Chemistry. 2023. Vol. 420. P. 135649. doi: 10.1016/j.foodchem.2023.135649.
- Van Lanen A.L. The Washington apple: orchards and the development of industrial agriculture. Norman: University of Oklahoma Press, 2022. Vol. 7. 286 p.
- Кузьмина Е.И., Егорова О.С., Акбулатова Д.Р. Сидры в России и за рубежом. Сырье // Пищевая промышленность. 2022. N 12. С. 87–91. doi: 10.52653/PPI.2022.12.12.018. EDN: OZBVNH.
- Левгерова Н.С., Салина Е.С., Сидорова И.А., Седов Е.Н., Янчук Т.В. Технологические показатели плодов гибридных подвоев яблони и перспективы их использования в производстве сидра // Современное садоводство. 2021. N 3. С. 1–10. doi: 10.52415/23126701_2021_0301. EDN: LJEHTG.
- Причко Т.Г., Чалая Л.Д. Технические и биохимические особенности плодов новых перспективных сортов яблони как сырье для переработки // Научные труды Государственного научного учреждения Северо-Кавказского зонального научно-исследовательского института садоводства и виноградарства Российской академии сельскохозяйственных наук. 2014. Т. 5. С. 190–195. EDN: SHVJEZ.
- Ширшова А.А, Агеева Н.М., Бирюкова С.А. Исследование химического состава яблок различных сортов, произрастающих в хозяйствах Краснодарского края // Вестник Воронежского государственного университета инженерных технологий. 2020. Т. 82. N 2. С. 131–136. doi: 10.20914/2310-1202-2020-2-131-136. EDN: ANBFGB.
- Кох Д.А., Типсина Н.Н., Кох Ж.А. Способы переработки мелкоплодных яблок в пюре // Вестник КрасГАУ. 2016. N 3. С. 67–73. EDN: VQWAGT.
- Кох Д.А. Исследование химического состава сока из плодов мелкоплодных яблонь, произрастающих на территории Красноярского края // Ползуновский вестник. 2021. N 3. С. 30–34. doi: 10.25712/ASTU.2072-8921.2021.03.004. EDN: KTMQED.
- Наумова Н.Л., Лукин А.А., Слепнёва Т.Н., Велисевич Е.А. Биохимический состав плодов яблонь районированных сортов, произрастающих в разных агроценозах // Известия вузов. Прикладная химия и биотехнология. 2023. Т. 13. N 2. С. 255–262. doi: 10.21285/2227-2925-202313-2-255-262. EDN: FPSKAN.
- Макаренко С.А. Сравнительная оценка биохимии плодов яблони алтайских сортов как источника питательных и биологически активных веществ // Химия растительного сырья. 2021. N 3. С. 245–252. doi: 10.14258/jcprm.2021039177. EDN: BDTBUT.
- Супрун Н.П., Гусакова Г.С., Раченко М.А. Ферментативный катализ яблочной мезги // Химия растительного сырья. 2023. N 1. С. 307–312. doi: 10.14258/jcprm.20230111067. EDN: CFMZFK.
- Методы технохимического контроля в виноделии / под ред. В.Г. Гержиковой. Симферополь: Таврида, 2002. 260 с.
- Аникина Н.С., Гержикова В.Г., Гниломедова Н.В., Погорелов Д.Ю. Методология идентификации подлинности вин. Симферополь: Дайпи, 2017. 151 с. EDN: ZGMTHP.
- Бурак Л.Ч., Завалей А.П. Создания продуктов с высокой антиоксидантной активностью с помощью полифенольных веществ яблок. Обзор // The Scientific Heritage. 2022. N. 84-1. С. 28–40 doi: 10.24412/92150365-2022-84-1-28-40. EDN: COBBTZ.
- Górnaś P., Mišina I., Olšteine A., Krasnova I., Pugajeva I., Lacis G., et al. Phenolic compounds in different fruit parts of crab apple: dihydrochalcones as promising quality markers of industrial apple pomace by-products // Industrial Crops and Products. 2015. Vol. 74. P. 607–612. doi: 10.1016/j.indcrop.2015.05.030.
- Wojdyło A., Oszmiański J. Antioxidant activity modulated by polyphenol contents in apple and leaves during fruit development and ripening // Antioxidants. 2020. Vol. 9, no. 7. P. 567. doi: 10.3390/antiox9070567.
- Вечер А.С., Юрченко Л.А. Сидры и яблочные игристые вина (химия и технология). М.: Пищевая промышленность, 1976. 135 с.
- Gnilomedova N.V., Anikina N.S., Gerzhikova V.G. Profile of sugars in a grape-wine system as the identifying indicator of the authenticity of wine products // Foods and Raw Materials. 2018. Vol. 6, no. 1. P. 191–200. doi: 10.21603/2308-4057-2018-1-191-200.
- Хоконов А.Б., Хоконова М.Б. Изменения химического состава сока яблок при созревании и хранении // Биология в сельском хозяйстве. 2022. N 3. C. 32–34. EDN: RBTFJM.
- Alberti A., Ferreira Zielinski A.A., Couto M., Judacewski P., Igarashi Mafra L., Nogueira A. Distribution of phenolic compounds and antioxidant capacity in apples tissues during ripening // Journal of Food Science and Technology. 2017. Vol. 54. P. 1511–1518. doi: 10.1007/s13197-017-2582-z.
- Wei J., Zhang Y., Yuan Y., Dai L., Yue T. Characteristic fruit wine production via reciprocal selection of juice and non-Saccharomyces species // Food Microbiology. 2019. Vol. 79. P. 66–74. doi: 10.1016/j.fm.2018.11.008.
Supplementary files
